lördag 28 september 2013

Ska skatt användas till att medel- och överklass ska få mer fritid?

I Finland har motsvarande RUT-avdraget funnits länge, så det finns ingen debatt om det, men i dessa tider när det ska sparas så tycker jag att man borde överväga att ta bort det.
Anita Nyberg, professor i genusvetenskap och tidigare huvudsekreterare i Kvinnomaktutredningen, gör i senaste numret av tidskriften Fronesis en sammanställning av de erfarenheter som finns av Rut-avdraget i Sverige. Det finns inga säkra uppgifter om konsekvenserna då avdraget inte har utvärderats. Men Anita Nyberg har lagt samman olika uppgifter och kommit fram till att avdraget troligen skapat 6 500 nya heltidsarbeten vilket ju är bra men prognos som gjordes innan beslutet fattades var 60 000 nya jobb och alla jobben kostar skattemedel. Avdraget verkar inte heller ha lett till ökad jämställdhet. Anita Nyberg skriver:”Det faktum att ett begränsat antal kvinnor med relativt höga inkomster men ont om tid nu har möjlighet att köpa hushållstjänster av andra kvinnor ökar inte jämställdheten, utan står i samband med ökad inkomst- och klasskillnader mellan kvinnor och i samhället i stort.”

RUT-avdraget gör att medelklassfamiljer har mer fritid, då de inte behöver ägna så mycket av av sin egen tid åt städning. Är det de som vi ska bidra till med våra gemensamma skattemedel? Det tycker inte jag.

Inga kommentarer: