torsdag 5 september 2013

Alltför många unga tror att cannabis är rätt ofarligt

Alltför många unga tror att cannabis (weed, gräs, marijuana, hasch) är rätt ofarligt. Det har också tidigare forskning emellanåt bekräftat. Idag finns mer och bredare forskning de senaste 10 år har givit en helt annan kunskapsbas. Idag menar forskarna att cannabis långsiktiga påverkan på psyket utgör en betydande risk för den som använder drogen. Forskarna lyfter idag fram det som jag själv under min år som ungdomsarbetare sett, men inte haft belägg för. 
Forskarna visar på att risken att drabbas av psykoser och på sikt utveckla schizofreni är relativt stor. En relativt vanlig bieffekt av cannabisruset är panikångestattacker av olika styrka vilka kan övergå i långvariga panikångestsyndrom. Psykoser och ångestattacker kan drabba förstagångsanvändare, men den största risken eller problemet är den smygande förändring som drabbar känsloliv, tankeverksamhet i form av sämre kortidsminne, svårigheter att koncentrerar sig och tänka mer komplicerade tankar och att bearbeta information, man blir helt enkelt "dummare". Användade leder också till en förändrad personlighet. Användaren passiviseras tappar sin nyfikenheten, vilja att lära nytta och att ta sig för. Cannabisrusets avtrubbar och ger en förnöjsamhet.
Forskarna pekar också på att tonåringar är extra utsatta för cannabis skadeverkningar. Då hjärnan inte är fullt utvecklad förrän efter 25 års ålder är den extra sårbar för påverkan från droger. 
Det här behöver vi ta med i diskussionen kring droger. Alla ungdomar vill vara coola på något sätt men ingen vill bli dummare.

2 kommentarer:

kurrte sa...

Effekterna du tar upp om cannabis handlar om stort dagligt missbruk under flera års tid - ej bruk eller användande av cannabis då och då eller på helgen. Inte pratar man om alkohol och dess effekter på det sättet, då kallar man det alkoholism. Bruk av cannabis och missbruk av cannabis är skilda saker. Väldigt skilda!

kurrte sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.