onsdag 15 maj 2013

Vart tog Långnäs vägen?


Var idag på skärgårdsnämndens möte. Mötet var vikt för att presentera Trafikavdelningens kortruttsutredning. Det är en förstudie som ska lämnas till regeringen i höst med syftet att ge LR en beslutsbas så att man kan se vinsten med respektive kortruttsinvestering. Då LR sen besluter sig för att satsa på enskilda kortruttsinvesteringar görs ännu mer konkreta undersökningar.

Förstudien innehåller många delar, som på både en allmän och fördjupad nivå ska se på olika aspekter av kortruttsprojekt. Förstudien utgår från de kortruttsmeddelandet som förra regeringen tog fram 2011. För mig blev det något av en chock för i det meddelandet är tydligen Långnäs inte en framtida angöringshamn för skärgårdstrafiken.
Förstudien ska bland annat ge en grov kostnadsuppskattning av vad kortruttsinvetseringarna kostar, det vill säga vad projekten med broar, bankar, nya hamnar och vägar etc kan komma att kosta men också se på olika kortruttsprojekts lokala påverkan på miljön men också hur de påverkar invånare och näringsliv.
Ännu alltså inget att ta på, men det kommer att skapas en hemsida, där man ska kunna följa projekten.

Alltså massor av utredning, man blir ju lite trött samtidigt vet man ju att ska det bli något så behöver man ha bra underlag.
Det jag saknade utöver Långnäs är snabba person transporter, det fanns heller inte med i uppdraget.


Inga kommentarer: