torsdag 9 maj 2013

Hälso-och sjukvård

Har varit en intensiv vecka, där uppdragen varierat, utbildning av fritidsledare i jämställdhet, första mötet med ledningsgruppen för ÅHS, inspelning av Rakt på för Åland 24, möte med Landskapsregeringens expertråd för jämställdhet och utöver det lite SKUNK jobb och ABF jobb mellan möten och uppdrag.
Nu hemma och sitter och fortbildar mig kring hälso- och sjukvård, det är ju inte ett område som jag tidigare fokuserat på utan nu genom mitt ordförande uppdrag i ÅHS får möjlighet att lära nytt och använda min kunskap från andra områden till. Som ordförande eller styrelseledamot är det ju inte vårdkunskap eller annan specialist kunskap som vi ska bidra med, den ska vi skapa förutsättningar för genom att t ex anställa kompetent personal och ge dom möjlighet att fortbilda sig. Vi ska utifrån de regelsystem och de ekonomiska ramar i samråd med experter ta vara på medborgarnas intressen så att de erbjuds en bra vård och god omsorg.
Internet är fantastiskt, där kan man snabbt få fram rapporter och material som hjälper en att få del av kunskap från olika områden, har ägnat förmiddagen till att fortbilda mig lite, den svenska Vårdhandboken är t ex intressant där finns t ex kunskap kring genus och vård. Genus är ju mitt specialområde i yrket och att ta del av hur de tar sig uttryck och får konsekvenser förstås också inom vården är spännande och kommer säkert bli aktuellt framöver då ÅHS behöver förnya sin jämställdhetsplan. Bemötande är ett område där förstås genus ingår, i Sverige håller regeringen på att ta fram ett utbildningspaket för vårdpersonal, de ska vara klart sista september. Blir intressant att se om vi kan ha någon nytta av det. På Åland har vi förmånen att kunna ta del av både Finland och Sveriges kunskaper och erfarenheter och vi ska vårda och utveckla våra nätverk där och med resten av norden, det är en viktig resurs för ett så litet område som Åland. En annan viktig resurs är personalen, ÅHS har ca 1000 anställda, där finns förstås som på alla arbetsplatser problem, men de signaler jag fått är att de flesta på alla nivåer gör en fantastisk insats, som alltför ofta druknar i de problem som lyfts fram. Det gäller det att ta vara på och synligöra allt som fungerar bra, sen förstås utveckla verksamheten och se till att de som fungerar mindre bra åtgärdas. Något som är ett ständigt arbete i en såpass stor organisation. Min ambition som ordförande är att jag tillsammans med resten av styrelsen och ledningen kan skapa goda förutsättningar för en modern, jämlik och god hälso- och sjukvård, en verksamhet som är i ständig utveckling och som står inför ständig utmaningar.

Inga kommentarer: