lördag 28 april 2012

Det är inte acceptabelt att människor skadas, slits ut eller dör på grund av jobbet!



Idag lördagen den 28 april är det internationella Worker's Memorial Day, de manifesteras över hela världen, man uppmärksammar alla avlidna arbetskamrater och dåliga arbetsmiljöförhållanden.
P1 har en viktig och intressant serie Kluvet Land, idag handlar det om Jevgenij kommer till Sverige från Vitryssland för att tjäna pengar som takläggare och idag sitter i rullstol. En av alla papperslösa som vill göra rätt för sig men inte får möjlighet, genom de regler som idag finns. 
61 personer dog i Sverige i arbetsplatsolyckor 2011. Sammanlagt dör det cirka 1 400 personer i arbetsrelaterade sjukdomar varje år. Hittills i år har sju personer avlidit på grund av arbetsplatsolyckor. Detta har inte givit några stora rubriker i media. Om det varit sjuksköterskor, poliser eller lärare som hade dött. Då hade det nog inte varit lika tyst och ansvar hade krävts på ett helt annat sätt. Åland är mindre än Sverige så statistiken blir inte synliga på samma sätt men det är inte bättre, här. Jag hör av mina vänner som jobbar inom fackföreningsrörelsen att det finns arbetsgivare som man inte skulle vara så stolt över. Det finns många delar som upprör mig i detta. 
Det är inte acceptabelt att människor skadas, slits ut eller dör på grund av jobbet. 
Det är heller inte acceptabelt att vi inte tillmäter invandrare och arbetare ett lägre värde än t ex tjänstemän och de som bott i generationer på en ort.
På onsdag den 2 maj kl. 19.00 arrangerar ABF-Åland en kväll på temat finns det arbetsklass på Åland? Ett spännande och aktuellt samtal blir det.
Vill du läsa mer se Metalls artikel i Dagens Arena.

Inga kommentarer: