tisdag 11 oktober 2011

Fredspriset ger hopp!

2011 års Fredspris gör mig glad och stärkt de ges till tre fantastiska kvinnor. De får priset för ”sin fredliga kamp för kvinnors säkerhet och för kvinnors rätt till fullt deltagande i det fredsbyggande arbetet.

Ellen Johnson Sirleaf är president i Liberia och den enda kvinna som valts till statsöverhuvud i Afrika. Hon har gjort stora insatser för att bevara freden i Liberia och återuppbygga landet. Hennes arbete har präglats av ett fokus på flickors och kvinnors utveckling som en grund i arbetet.

Leymah Gbowee var drivande i Women of Liberia Mass Action for Peace, en fredsrörelse i Liberia som var en förutsättning för att freden 2003. Organisationen var även drivande i valet av Ellen Johnson Sirleaf. Hon är grundare och chef för Women Peace and Security Network – Africa, en pan-afrikansk fredsorganisation.

Tawakkul Karman är en ledargestalt i proteströrelsen i Jemen. Hon är ledare och grundare organisationen Women Journalists Without Chains. Organisationen kräver bland annat att presidenten ska avgå, att pressfrihet införs och att politiska fångar släpps.
Läs mer i t ex Dagens Arena

Inga kommentarer: