lördag 2 juli 2011

Facket en viktig part i samhällsbygget!

Märkligt att båda tidningarna så aktivt tagit ställning för Landskapsregeringen i konflikten mellan befälen och trafikavdelningen. Dessutom verkar de vara så oreserverat positiva till privatisering av enskilda färjorna som bara handlar om att kortsiktigt slippa kostnader. Media borde lyfta blicken och komplicera frågorna istället för att göra de enkelt för sig och ta ställning för en part.
På Åland är kunskapen om fackets betydelse och roll väldigt låg de kunde media t ex i ett sådant här läge lyfta fram. Att vi idag har långa semestrar, rimliga arbetsdagar och en hel del förmåner är ju för att folk gått samman och förhandlat med arbetsgivarna, ibland med hot om strejk i bakgrunden, ibland i samförstånd.
Huvudspåret har varit att söka samförstånd och konstruktiva lösningar, båda parter står ju i ett beroende förhållande till varandra. Ibland starkare, ibland svagare.
Landskapsregeringen verkar ha svårt att vara en bra arbetsgivare, jag tycker att de alltför ofta kommer signaler av olika slag om det. Den här konflikten hade som jag förstått det huvudsakligen sin bakgrund i konfrontation istället för förhandling.
Med detta vill jag inte påstå att facken alltid väljer rätt väg eller strategi, men man skulle önska att Ålands Landskaps regering använde de redskap som finns så att inte tredje part drabbas. Idag finns god kunskap om konflikthantering krig eller konfrontation ska undvikas så långt det bara är möjligt.

Inga kommentarer: