tisdag 12 juli 2011

Att sälja sex- ett sätt att skada sig för att dämpa ångest


Det är så svårt att förstå självdestruktivitet, men det är något som är allt mer förekommande bland unga. Det tar sig olika uttryck; ätstörningar, skära sig eller bränna sig. Ett annat sätt är att sälja sex eller utsätta sig sexuella övergrepp. Man kan egentligen inte säga att ett barn utsätter sig för sexuella övergrepp för det är alltid den vuxna som har ansvaret, men en ung kan ha ett risk beteende och det finns vuxna som utnyttjar ungas dålig självkänsla och ångest i sina egna sexuella syften, det är obegripligt men ett faktum.

För den som mår dåligt börjar ofta i de tidiga tonåren och fungerar på samma sätt som att när man skär sig eller stoppa fingrarna i halsen. Man skadar sig för att dämpa sin ångest, det är ett desperat sätt att försöka hantera outhärdliga känslor, som stark ångest eller en känsla av overklighet. Självskadandet blir ett sätt att ta kontroll över situationen och att slippa undan känslorna för en stund. Att sälja sex eller utsätta sig sexuella övergrepp kan börja med en bild på nätet, man chattar, klär av sig, visar mer och mer, stämmer träff. I mönstret finns också att ta risker; supa sig full, vistas i "risksammanhang", följa med okända.

Dom får skylla sig själva! Ja de är lätt för omgivningen att tycka, man har ju ett ansvar själv, men när man är ung och mår dåligt har omgivningen ett ansvar att stödja, hjälpa, ge hopp och hitta konstruktiva vägar för att komma i balans och må bra. I Sverige finns en Föreningen SHEDO (Self Harm and Eating Disorders Organisation) vars syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende, ge stöd åt drabbade och anhöriga och arbeta för en bättre vård för dessa patientgrupper. De behövs verkligen, okunskapen är stor. På Shedos hemsida kan du läsa om fördomar kring självskadebeteende och mycket annat kring självskadande.

Caroline Engvall son tidigare skrivit en bok 14 år till salu den handlar om Tessan som sålde se som självskadebeteendet. Caroline kommer i augusti med en ny bok "Skamfläck" den handlar om tre tonåringar (en kille och två tjejer) som säljer sex. Smärtsam men viktigt kunskap som behöver synliggöras och diskuteras.
Vi bygger ett samhälle som ger utrymme för detta, vi behöver bygga nytt, ha stödåtgärder både förebyggande och för att hantera de som far illa och deras omgivning.

Vet du någon som du är orolig för? Det är lätt att känna sig maktlös och inte veta vad man ska göra och man kan inte själv få personen att sluta eller ens kräva att den gör det. Men, du kan fråga hur personen mår, kan berätta om din oro och erbjuda dig att hjälpa till med att hitta professionell hjälp och förstås säga att du inte vill att personen skadar sig själv.
Du ska också själv söka stöd för hur du ska hantera situationen där är Fältarna på Åland och Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen BUP bra .

1 kommentar:

Caroline Engvall sa...

Tack snälla Mia för att du skriver om detta viktiga ämne. Du kan verkligen göra skillnad!

/Caroline Engvall, författare till "Skamfläck" och "14 år till salu".