tisdag 21 juni 2011

Bygga nytt eller renovera, en svår fråga!



Igår hade vi både fullmäktigemöte och ett informellt möte med diskussion om hur vi ska göra med den svåra frågan om Kumlinge kommuns servicehus Annagården, de fina huset som byggdes 1987 har stora fukt och mögelproblem och en renovering kan tänkas bli lika dyr som ett nybygge. Idag har både äldrevården och daghemmet flyttat ut till tillfälliga lokaler.

Det är inga lätta beslut att ta framöver. Som tur är så har Kumlinge kommun bara en lånebörda på 220 € per invånare vilket är väldigt lågt jämfört med de flesta andra kommuner i Finland.

Frågan är, går det att renovera och ha så hög kontroll så att det blir bra gjort och så att personal och klienter har ett förtroende för lokalerna som har varit ett problem i minst 10 år eller är det bättre att bygga nytt? Vad kostar de olika alternativen i slutändan och vad har vi för resultat.

Lokalerna är som jag ser det fina men är väldigt oändamålsenliga på flera sätt, dels för att åldringssidan byggdes för en annan klientgrupp än vad man har idag och dels för att man inte byggde med de krav och kunskaper vi idag har vad det gäller fukt, värme och energi. Platsen är inte heller jätte lyckad vad det gäller risk för fuktproblem.

Om man väljer att riva och bygga på samma plats så står vi inför en lång och dyr dragning av avlopp men har vatten och annat klart.
Om vi väljer att bygga nytt, så står vi inför att ha ett hus som måste rivas eller göras av med. Rivning kostar och det är säkert svårt att hitta någon som vi köpa.

Ett förslag är att bygga nytt på en tomt som kommunen delvis redan äger, den ligger bredvid kommunkansliet och skolan och då får man vissa samordningsvinster med avlopp, kök och lokaler. Bygger man nytt så kan man också få lokalerna mer ändamålsenliga utifrån dagen behov.

Hur vi än gör står vi inför stora kostnader för en lite kommun. Men att vi med raska tag måste göra något de vet vi alla.
Själv lutar jag åt att bygga nytt bredvid skolan och kommunkansliet. Skolan, kommunkansliet, åldringsvård, dagis , fritidsverksamhet skulle då ligga på samma ställe och kunde bli ett riktigt fint byacenter.
De gamla lokalerna kunde man försöka sälja för en symbolisk summa till t ex affären eller någon annan, där kunde man kanske i de friskare delarna ordna vandrarhem, ha kafé under sommaren, lagerutrymmen i de sämsta delarna och butik som under sommaren kunde vara större och under vintern kunde minimeras. Kraven på renoveringsåtgärder med en sådan verksamhet är inte alls lika akuta och höga, även om man givetvis måste åtgärda en hel del saker snarast.

Ju mer jag tänker på det så tror jag att chansen att få till något bra som kommuninnevånare, anställda och klienter är nöjda med bygger på ett nybygge. Men frågan ska och måste utredas vidare inför kommande beslut och det kräver högt tempo.
Det är stora och svåra beslut.

Inga kommentarer: