lördag 25 december 2010

Framtidens politik!


Vi behöver många offentligt rum med plats för samtal om vad det är att vara människa. Vi behöver fundera och diskutera vad som är viktigt, vi gör med oss själva, som människor, hur vi pressar oss själva, hur vi medvetet och omedvetet kör över och skadar folk genom effektivitet, pengajakt och traditionella lösningar. Vi måste fråga oss vilka konsekvenser de har för dem vi på olika sätt slår ut men också vad det innebär för oss själva, vi som hittills klarat oss. Vad betyder det för människors och samhällets möjlighet att utveckla empati och solidaritet, när vi ska vara rationella, egoistiska och målinriktade för att vi själva hela tiden ska komma framåt. Vad innebär det för empati och medkännande för djur, natur och människor.
Här har bildningsarbete en oerhört viktig uppgift. Människor behöver draghjälp för att tänka efter och skaffa sig genomtänkta och genomarbetade värderingar. Just nu sviker vi en hel generation.

Inte undra på att Socialdemokratin på många ställen just nu har kris både inom rörelsen men också ett litet förtroende från väljarna. Det är inte de socialdemokratiska värdena som gäller idag och försöker man då hela tiden hålla upp fingret i luften för att försöka se varifrån det blåser tappar man bort sig och blir väldigt lätt manipulerad.

Jag tror, att alla vi som engagerar oss måste fråga oss hur vi ska kunna utveckla ett samhälle med bärande idéer om jämställdhet, solidaritet och respekt för varje människas värde. Uppgiften nu är att formulera en politik som grundar sig på mänskliga rättigheter, det betyder att utveckla en politik som långsiktigt arbetar emot alla former av diskriminering (kön, klass, etnicitet, funktionalitet, sexualitet, ålder och könsuttryck). Vi behöver ständigt ha ett normkritiskt tänkande först då synliggörs strukturer som diskriminerar. Det är inte att behandla diskriminering som vi gör idag som ett ”särintresse”. Diskriminering är ibland ett brott, men det är alltid ett synliggörande av en grundläggande samhällelig maktkonflikt som man genom politik kan göra något åt.

2 kommentarer:

Simon Holmström sa...

Fina ord, det ser lite ut som det ungdomspolitiska programmet ;)

Mia Hanström sa...

Ord är viktiga, både för att man behöver formulera för sig själv och för att vara tydlig med andra. Jag tror att man som politiskt engagerade hela tiden behöver luta sig mot en grundideologi/idé när man formar dagspolitiken. Är det t ex dom som har som ska ha mer, resten som kanske inte har samma förutsättningar att ta för sig får skylla sig själv eller är det allas frihet som ska gå före solidaritet…
Men det finns ju ord som bara är kuliss för att slippa göra något, men bättre de i de flesta fall för då kan man utkräva ansvar och förverkligande.