söndag 1 juni 2008

Våld och våldsutövning!

Hur få män att inte gå i försvar utan känna och förstå orättvisan i att män som grupp är överordnad kvinnor som grupp? De flesta män reflektera inte över patriarkatet. Men en del får efter många och långa samtal upp ögonen och ser strukturerna och får en insikt om att de själva ingår i systemet och upprätthåller det tillsammans med resten av oss.
En del i upprätthållandet är våld och våldsutövning, fast ingen av oss vill se det sammanhanget. Varje dag rekryteras killar in i en maskulinitet som till stora delar bygger på makt, våld och hot om våld. Vi som jobbet med och funderat mycket kring killars vardag ser att de
väldigt tidigt utsätts för våld av andra killar, något som i mycket tidig ålder lär dem att konflikter kan lösas med våld. Om det är en skämtsam knuff efter att någon sagt något elakt eller en misshandel med dödlig utgång är förstås en skillnad men - oavsett så handlar det om att hantera olika situationer med våld.
Det är är ingen enskild persons fel, men varje enskild person kan protestera och göra uppror mot en traditionell och gammalmodig maskulinitet. Tjejer behöver inte support och uppvärdera den sortens manlighet och killar behöver inte anpassa sig till förväntningar som deras kön ställer på dem.
Det är ingen individs fel men alla kan göra något åt det! Det är samhället fel som inte tagit bättre hand om killar, som påstod att killar är sånna och klädde dem i blått och svart, lärde dem att vara tuffa, lät dem bli knuffad i skolan, så att de tappa bort sin verkliga identitet och irrade bort sig i den destruktiva maskuliniteten.
Jag tror att bra killgruppsverksamhet kan vare en pusselbit på vägen till en förändring.

Inga kommentarer: