lördag 7 juni 2008

Sexköpslag

Jag har under flera år arbetat i ett projekt i Litauen och ska nästa vecka träffa nya parter i Vitryssland dit vi nu exporterar tjejgruppsverksamheten. Det är ett samarbetsprojekt mellan Missing Person, Svenska Rädda Barnen, Rädda barnen på Åland, Ålands Fredsinstitut m fl. Projektet är en liten pusselbit i det förebyggande arbetet mot prostitution och sexslavhandel. Det jag gör är att utbilda tjejgruppsledare som sedan startar grupper, speciellt i de fattiga områdena där tjejer i är i den största riskzonen för att hamna i prostitution. Flickor i tonåren är den grupp som är särskilt utsatta för sexslavhandel. Tjejgruppsmetoden som vi också använder hemma är en hälsofrämjande metod, en utvecklande fritidsverksamhet och en del i demokratibyggandet. Där man tränar att ta plats, säga vad man tycker, lyssna på andra och skaffa sig värderingar som bygger på att man problematiserat och reflekterat över dem och sen tagit ställning.
Demokratiutveckling är en del i samhällsbyggandet och en del i att motverka sexslavhandel och prostitution. Enligt min mening så innebär en välutvecklad demokrati bland annat att kvinnor har möjlighet att försörja sig, slippa övergrepp och slippa att bli sedda som objekt. Sexslavhandel och prostitution är också en fråga om män och manlighet och kvinnor och kvinnlighet. Forskningen visar att det är de normala vanliga männen som dominerar bland sexköparna. Obegripligt för mig, men i botten finns en medveten eller omedveten bild av att män har rätt att dominera kvinnor och att kvinnor skall finna till hands för mäns sexualitet. Kanske inte alla kvinnor, för i bakgrunden finns synen på kvinnor som antingen horor eller madonnor/ärbara. De fina eller ärbara kvinnorna skall inte vara tråkiga men samtidigt inte för utmanande. Den balansgången är inte enkel, framförallt inte i tonåren. Den ojämlika synen på kvinnor och män har sin historiska förklaring och problemet är att den är så starkt integrerad i vårt medvetande, oftast på ett omedvetet plan.
Hur kan män vilja köpa sex av en kvinna?
En förklaring är att i prostitutionen ingår en affärsuppgörelse. Genom att distansera sig kan en man, som inte skulle kunna tänka sig att det egna barnet eller hennes kamrater skulle prostituera sig, köpa sex från ungdomar som försörjer sig inom sexhandeln. Han kan alltså utnyttja barn och kvinnor genom att intala sig att det är helt ok. Svårt för mig att förstå, men 13 % av de finska männen har någon gång betalt för sexuella tjänster och minst 500000 kvinnor säljs varje år till lokala prostitutionsmarknader i Europa.
Sexköp är ingen jämbördig affärsuppgörelse. Medelåldern på flickor som inträder i prostitution ligger på 13-14 år. 57 % av de prostituerade har varit utnyttjade sexuellt som barn och 49% har utsatts för annan fysisk misshandel. Med några få undantag kommer de prostituerade från fattiga förhållanden.
En finsk sexköpslag skulle tydliggöra att detta inte är acceptabelt. Den skulle vara en normativ lag som i första hand syftar till att förändra synen på kvinnor i samhället, det vill säga att kvinnor inte är en handelsvara. Att det är oacceptabelt att köpa sex. Nu är Norge på gång att anta en liknande lag som Sverige har antagit, men i Finland verkar det långt borta!
Man undrar ju vilka intressen är det som styr!

Inga kommentarer: