lördag 8 mars 2008

Internationella kvinnodagen!

Igår släppte Feministakademin vem som får utnämningen Årets feminst 2008. Vi har med omsorg valt Viveka Eriksson för hennes insatser som kvinna i politiken. Visst finns det kvinnor runt och före henne som också gjort betydande insatser inte minst två av våra ledamöter skulle man kunnat lyfta fram som föregångare Gunnevi Nordman som bland annat var den första kvinnan i Landskapregeringen och Barbro Sundback som både varit Stadsstyrelsens ordförande och talman. Men Viveka var för oss alla den självklara första åländska prismottagaren.

8 mars är annars en viktiga dag att tänka på kvinnors situation runt om i världen. Mycket av de som är självklart och normalt för oss är det inte i andra länder. I går på P1 lyssnade jag på Människor och tro där de lyft på frågan om hur den katolska kyrkan driver en kvinnofientlig abortpolitik i bland annat latinamerika. Inte ens kvinnor som blivit våldtagna eller som riskerar sitt liv under graviditeten och vid en förlossning har rätt till abort. Man blir rasande över hur kvinnofientligheten tar sig uttryck.
Idag manifesteras det på många ställen, en del tycker att inte Kvinnodagen behövs, när jag tittar mig runt så blir jag att fundera om inte Kvinnodagen skulle behövas många fler dagar under året.
Bilden är hämtad från Föreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime en föreningen som arbetar med ett annat viktigt område i kampen för att mänskliga rättigheter också ska gälla kvinnor i hela världen.

Inga kommentarer: