tisdag 5 februari 2008

Nordiska S-akademin

Hade förmånen att få delta i den Nordiska S-akademin förra veckan då den samaldes i Oslo.
Den Nordisk S-Akademin är en del av SAMAK (Arbetarrörelsens nordiska samarbetskommitté).
Fokus för årets akademi var politisk ledning, nordiskt nätverkande, utvecklingen av det facklig-politiska samarbetet, klimatfrågan och hur ska socialdemokraterna vinna opinionen för sin politik?
På seminariet förläste bland andra:
Jon M. Hippe, ledare för Fafo Institutet for arbetslivs- och välfärdsforskning i Norge om kollektivistisk individualism som kan ses som den nordiska modellens politiska grund.
I den nordiska modellen ingår en solidarisk lönepolitik och en stark och gemensam fackföreningsrörelse, att det finns starka lokala aktörer, en stark offentlig sektor och ett bra socialförsäkringssystem som gäller alla. Vidare ingår en hög beredskap för strukturomvandlingar och flexicurity, vilket innebär en pro-aktiv arbetsmarknadspolitik.

Roar Flåthen Norska LOs ledare, han betonade vikten av facket och regeringen möts kontinuerligt och diskuterar olika frågor för att tillsammans forma den nordiska modellen och bygga ett konkurrenskraftigt område.

Jens Stoltenberg, ordförande för norska socialdemokraterna och statsminister i Norge talade om klimatfrågan och de utmaningar som finns i framtiden.

För Åland var det utvecklande att få delta i detta sammanhang. Det ger ny kunskap och nya idéer, men också perspektiv på det åländska samhället.
Det stärker också samarbetet inom Norden, vilket är väldigt viktigt. På 80-talet drev många aktörer, inte minst arbetsgivarorganisationerna tesen att den nordiska modellen hade gjort sitt. Även socialdemokraterna influerades av detta. Idag vet vi att den nordiska modellen är ett vinnande koncept, där såväl de enskilda medborgarnas rättigheter och en stark tillväxt kan utvecklas. Det är bra sätt att leda och forma ett land och ett område, men är inget statiskt tillstånd, utan något som hela tiden behöver utvecklas och förändras och måste ha sin grund i en människosyn där alla människor har lika värde.

med på bilden (från höger) Mikael Damberg riksdagsledamot Sverige, Susanna Gideonsson förste vice ordförande Handelsanställdas förbund Sverige, Mia Hanström socialdemokraterna Åland, Peter Palshøj generalsekreterare SAMAK och Jørgen Elikofer sekretariats chef Danska Metall som alla deltog. Sammanlagt var vi 15 personer + de olika föreläsarna.

Inga kommentarer: