söndag 18 november 2007

Gammaldags u-hjälp!

Hela Åland ska leva basunerar Centern ut med jämna mellanrum, nu senast i valrörelsen. Till min förvåning meddelade Roger Nordlund i lagtingsdebatten häromdagen att man inte kan utlokalisera arbeten från Mariehamn.
Jag kan inte tolka det på annat sätt än att man ser skärgård och landsbygd som hopplösa områden som ska leva på bidrag. För om man inte ens tror att den egna förvaltningen kan klara en utlokalisering, så vem skulle då gå före och förlägga sin verksamhet till en annan plats än i centrum!!!!

Man får ändå uppfattningen att Centern trots dålig tilltro till skärgårds- och landsbygdsbor vill vara snälla mot dem. Men resultatet blir sannolikt åtgärder som i hög grad blir konstgjord andning i form av bidragsberoende, istället för radikala konstruktiva politiska åtgärder, som tar sin grund i skärgårds- och landsbygdsbornas egna idéer.

Med dagens teknik är det inte ett problem att utlokalisera arbetsplatser, ja hela myndigheter går att utlokaliseras. Både Sverige och Finland har gjort det, inte utan debatt och det är klart att det kostat på och mött protester, det gör alltid förändringar.

På samma sätt som skärgårdsbor har tvingats flytta till Mariehamn för att få del av de offentliga arbetsplatserna så kommer en utlokalisering att leda till att stadsbor antingen får flytta eller tappar sin gamla arbetsplats. Det är inte roligt för dem som drabbas, men skärgården har under många år utarmats på offentliga arbetsplatser.
Bakom oviljan att utlokalisera kan man skönja en attityd av att det är skillnad på folk och folk. De som bor i centralorten måste man förstå, de vill inte flytta dit där ett intressant jobb finns, men skärgårdsbor får lov att inse fakta. Landsbygdsbor kan pendla 20 minuter till Mariehamn men andra vägen är det mycket svårare.

En aktiv regionalpolitik kan med slagordet ”Hela Åland ska leva” inte bygga på fega politiker som inte vågar fatta konstruktiva, strukturella beslut.

Ett argument brukar vara; men ni har ju ingen arbetslöshet, så vem ska ta jobben? Om skärgård och landsbygd kan erbjuda intressanta kvalificerade arbeten så finns det många som vill flytta. Att bo på landsbygden och i skärgården är för många en dröm och innebär en hög livskvalitet. Problemet är för de flesta att man också vill ha ett intressant jobb.

Med två partier som betonat en levande landsbygd och skärgård vid makten framöver, så ser jag med spänning fram emot strukturella satsningar som inte bygger på en gammaldags u-hjälps politik.

Inga kommentarer: