Funderar kring förebyggande arbetet mot missbruk och diskriminering av olika slag.
En metod som är vanlig att myndigheter drar till med när de vil vara handlingskraftiga för att försöka komma åt problem är handlingsplaner. Det är bra att en organisation blir tvungen att tänka igenom och systematisera hur de ska jobba med frågan men baksidan är ofta att det blir en plan som någon får i uppdrag att göra och som sen läggs till handlingarna.
Man behöver fundera över hur effektivt det är och när metoden handlingsplan ska användas både för våra små kommuner och i den ideella sektorn.
Idag måste föreningar som vill ha PAF bidrag ha en drogpolicy. Det tycker jag varit bra, men för ideella sektorn kan små morötter vara effektivare, vad det gäller att verkligen påverka attityder, val och regler i en förening. Bidragsgivare har piska och morot som verktyg. Det tål att fundera på vilka metoder man använder, det kanske kan vara effektivare t ex med ett villkorat "tilläggstöd", att om föreningen vid ett styrelsemöte/medlemsmöte eller annat arrangemang diskutera t ex spelmissbruk eller har någon annan åtgärd som de skulle kunna göra i just sin förening för att få upp en missbruksfrågan på ett eller annat sätt på agendan. Så skulle de kunna få en extra slant som de förstås sen ska redovisa. Vad har det gjort och anser det att det haft någon betydelse, hur tänker det fortsätta jobba mot missbruk. Anser myndigheten att de inte var tillräckligt eller seriöst, då minskar bidraget för nästa år med motsvarande summa. Det tror jag skulle uppmuntra innovativa aktiviteter. Handlingsplaner kan vara bra men riskerar att falla platt. Ja, det tål att fundera på vi behöver vara innovativa och inte bara köra på. Jag fundera som sagt på detta men har inga färdiga lösningar.
Vad det gäller att arbeta mot missbruk och diskriminering av olika slag så tycker jag att man ska lyfta fram vikten av det främjande föreningarnas arbete och vikten av barn och ungas delaktighet. Jag anser att en av de viktigast nycklarna att komma åt t ex ungdomsfylleri är att göra unga ansvariga och delaktiga i sin egna liv och sin egen omgivning. Men det krävs förstås mer t ex föräldrastöd en annan viktig nyckel.
Sen tror jag att man ska arbetet aktivt med vikten av nyktra zoner både för barn, ungdomar och vuxna. Samhället ska uppmuntra och lyfta fram betydelsen av nykter vuxenverksamhet som förebild, att bromsa trenden att idrott och kultur arrangemang bara är coola om de kan servera öl och vin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar