Idag träffade jag och kommundirektören delar av landskapsregeringen tillsammans med representanter från Sottunga och Kökar för att diskutera kommunernas ekonomiska situation Ett bra och konstruktivt samtal hölls som leder till flera olika fortsatta samtal och åtgärder för framtiden.
Här är min inledning:
Vi har ett gemensamt problem. Hur ska vi hantera ekonomin i de minsta skärgårdskommunerna. De vill vi diskutera är både kortsiktigt; hur hantera nuläget och långsiktigt; hur ska vi garantera medborgarna i skärgården en likvärdig service i framtiden
En av Ålands stora resurser är en stor och levande skärgård.
Som vi ser det, är de hela Ålands intresse att de fortsättningsvis går att leva ett tryggt och utvecklande liv i skärgården.
Kumlinge kommunen har aktivt jobbat med inflyttning i form av tydlig marknadsföring som en ort dit folk är välkomna. Vi har själva och tillsammans med de andra skärgårdskommunerna tagit fram material och varit ut på mässor och i andra sammanhang marknadsfört skärgården som ett möjligt ställe att flytta till.
Vår befolkning är mycket engagerad och aktiv i allt från kulturprojekt till företagande. Skärgården har ju t ex en betydligt högre andel egenföretagare än resten av Åland.
Vi har i skärgården skapat en gemensam bas i form av föreningen Företagsamskärgård som tidigare aktivt arbetade med företags- och arbetsplatsutveckling men som idag pga av att basstödet för organisationen dragits in i en tidigare besparing, kämpar på med endast små kommunalmedel och utan större projekt, företagsutveckling och starta eget som vi tidigare hade. Då föreningen inte längre har råd med personal finns heller ingen kraft att söka och arbeta för större gemensamma projekt.
Vi jobbar med utveckling men får tyvärr lägga allt för stor kraft på de frågor som kommunen inte har direkt inflytande över, att försvara en fungerande infrastruktur (hälsovård, polis, färjtrafik) men också kampen för arbetsplatser där vi ju bådet tappat en hel del arbetsplatser i offentlig sektor (trädgårdsrådgivare, sjöbevakning, polis, etc) och de traditionella näringarna jordbruk och fiske.
Vi ser också att trots våra kluriga och viktiga insatser för inflyttning så är ålderkurvan på den nuvarande befolkningen sådan att fler försvinner än vad som flyttar in eller föds.
Landskapsandel system är och har varit en styrka och en förutsättning för att kompensera skärgården för de nackdelar det är med att inte vara en centralort, att vara småskaliga öar och att vara en ort för rekreation för både åläningar och andra (något som inte ger skattemedel).
Den reform som för några år sedan infördes med att kommunerna ska spara för att sedan göra investeringar slår dock allt för hårt mot våra små kommuner som aldrig kommer att kunna göra framåtsiktande investeringar. Den slår också för hårt mot möjligheten att göra de investeringar som lagen kräver för att t ex sköta omsorgen av åldringar.
Kumlinge kommun var framåt då man för 20 år sedan investerade i ett modernt åldrings/serviceboende och ett dagis. Idag står vi inför ett trist faktum huset är sedan ett år utrymt pga av omfattande fukt och mögel problem. Vi kämpar med frågan om vad som är bäst; sanera, renovera, bygga nytt och där har vi ännu inte haft tillräckliga underlag för att fatta det slutgiltiga beslutet. Pressen är hård då kommunen hittills har bland den lägsta lånebördan i Finland pga tidigare försiktighet och långsiktigt tänkande men vilken väg och metod man än väljer för lösningen på lokal problemet kommer det att kosta mer än vad vi klarar av.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar