söndag 26 februari 2012

Videokonferensutrustning en möjliggörare för möten som idag aldrig blir av!


Idag finns bra och lättarbetade videokonferensutrustningar. Jag skulle vilja att vi i Kumlinge kommun skapade förutsättningar så att medborgare kan delta i möten i kommunen via videokonferens. Länge trodde jag att kommunallagen var ett hinder, men det verkar inte så, utan det som krävs är en förändring i kommunens förvaltningsstadga. I Finland har man ändrat i kommunallagen så att det är kommunens ansvar att se till att utrustning/möjlighet finns till videokonferensmöten om jag har förstått det rätt:
Så här står det i den finska kommunallagen
50§ (reglerar förvaltningsstadgan) punkt 7…”deltagande i organens sammanträden med
hjälp av en videokonferensförbindelse enligt 56a§ och på vilket sätt kommunen ser till att den tekniska utrustningen och de tekniska förbindelser som behövs för detta är tillgängliga.
56a§ där det står att kommunen i sin förvaltningsstadga kan reglera möjligheten att delta i sammanträden via videokonferens.

Det som behövs är en central lite mer avancerad utrustning, men sen kan den enskilda personen använda sin egen dator om den har webcam och ett hedset. 
Ett problem är att kostnaden för en basutrustning är runt 3700€ samt en månadsavgift som kan handla om 200€. Det är inga pengar vi idag har i kommunens budget och ekonomin är kärv. 

Men att ha en bra utrustning i varje kommun och att sen landskapet hade motsvarande skulle även underlätta utskottsförhör, medverkande i arbetsgrupper och kommittéer eller andra uppdrag, där man idag ska ta sig till stan vilket tar en hel dag samtidigt som mötet kanske är 1 eller 2 timmar.

Parallellt med att trycka på och arbeta för att politiken ska bli mer möjlig att delta i för oss som bor i skärgården så arbetar jag i mitt uppdrag som verksamhetsledare för ABF-Ålands ska bli en möjliggörare  för föreningslivet med samma sak. Den 14 juni arrangerar ABF-Åland tillsammans med ABF Sverige ett peppseminarium på temat, "Att mötas men inte kunna!" Läs mer om det på ABF-Ålands hemsida.

Inga kommentarer: