lördag 18 februari 2012

Att främja jämställdhet är att främja en smart ekonomi


Att främja jämställdhet är att främja en smart ekonomi, det är huvudbudskapet i en Världsbanksrapport World Development Report 2012, temat är Jämställdhet och utveckling.
I rapporten konstateras att kvinnors liv världen över har förbättrats, men att det fortfarande är stora skillnader mellan kvinnor och män. T ex är kvinnor och flickor överrepresenterade bland de som dör i förtid, har sämre tillgång till grundskola, har i genomsnitt 80 % av männens löner, utsätts i hög grad för övergrepp av sin partner (510 miljoner kvinnor utsätts för övergrepp under sin livstid).
Världsbanken menar att jämställdhet utöver att de gör institutionerna mer representativa också ökar produktiviteten och förbättrar utvecklingen för nästa generation.
Man kan fråga sig varför näringslivet inte släpper in kvinnor när till och med Världsbanken lyfter fram att det blir lönsammare att ta jämställdhetsfrågan på allvar. 


Under våren tillsätt många nya bolagsstyrelser. På Åland är dominansen av män i bolagsstyrelserna extrem Fredrik Rosenqvist skriver i Ålandstidningen: "Förutom att den genomsnittlige styrelseledamoten på Åland kan nyttja pensionärsrabatter står han även och kissar, har ett betydande aktieinnehav i bolaget och talar åländska."
När blir det de ekonomiska argumenten som får styra i bolagen och inte homosocialiteten* och grabbigheten? 
Homosocialitet betyder att män prioriterar sina relationer till andra män före relationerna till kvinnor. De beundrar och respekterar varandra och föredrar varandras sällskap. En annan mans prestation imponerar vanligtvis mer på en man än en kvinnas. Precis som en mans beröm och bekräftelse på den egna kraftansträngningen också den är mer värd än en kvinnas. Homosocialiteten kräver lojalitet mellan män och att män gemensamt försvarar sina privilegier om så krävs men helst utan att homsocialteten blir synlig.
Samma fenomen (likhet och gemenskap) som man kan söka om man är med i en syjunta eller en förening, men varken i politiken eller näringslivet bör det vara en kraft som styr. Där behövs mångfald och där är kön en viktig aspekt.



Inga kommentarer: