söndag 24 juli 2011

Tre viktiga artiklar

Att få hjälp att hantera och förstå, efter tragedin i Norge. Jag har läst tre artiklar som hjälpt mig.

"Det finns många hjältar i Norge i dag, betydligt fler hjältar än terrorister" skriver Ann Heberlein i DN. Hon lyfter på att vi i allt det mörka måste se att de flesta människor vill väl och att vi inte får låta rädslan ta överhand. En bra artikel som hjälper mig att bearbeta de svåra.

I Expo skriver Daniel Poohl en artikel där han lyfter på att även om förövaren agerat ensam så kan man inte utifrån hans egna budskap inte bara se honom som en ensam galning han hade/har en gemenskap, en idévärld där hans tankar fick näring. "Hans idévärld är en svartvit världsbild där Norge anses sviket av en marxistisk infiltration av samhället, till förmån för en tilltagande islamisering. I centrum för hans hat står socialdemokratin och det mångkulturella samhället." I bakgrunden finns de populistiska partierna och den antimuslimska rörelsens röst även om de tar avstånd från terror. En text som komplicerar och klargör.

På DN debatt skriver Emanuel Karlsten att medierna låtit sig styras av förövaren, att han enkelt fått ut sin bild av sig och sina motiv och medierna bara hakat på. "Han har serverat ett färdigt kit av pressbilder, persondata och vilka intressen han har. Och du, jag och media har svalt allt. Skapat vår bild av honom utifrån de premisser en kallblodig mördare själv förberett i detalj." Sittuationen är ny med alla sociala medier men journalister måste extra noga fundera och kritiskt granska det material som är lättillgängligt så att de inte blir med spelar och går en förövares ärende vilket man kan uppleva i detta fall. Härligt med en kritiskt reflekterande journalist som hjälper oss att se ett för många av oss osynligt spel.

Betyder inte att tragedin blir mindre, men vi måste hitta vägar att lära oss, vara konstruktiva och kämpa för demokrati, solidaritet och mångfald.

Inga kommentarer: