torsdag 21 juli 2011

Tänk om någon i din närhet bara försvann!


Jag fick ett mail från Missing Persons ordförande Ona Gustienė. Jag har lärt känna organisationen genom att de varit samordnare och ledare för utvecklandet av tjejgruppsarbetet i Litauen, där jag varit utbildare.
Hon skriver att antalet försvunna personer i Litauen inte minskar och att 41% av dem är minderåriga. Under 2010 sökte organisationen efter 2258 saknade människor, 929 av dem var minderåriga.

Missing Persons 'Families Support Centre arbetar brett med påverkans arbete och konkreta åtgärder. De har just lyckats få den kända pop/rockstjärnan Amberlife, Edgaras Lubys, att medverka i arbetet. Han kommer att göra ett speciellt album med namnet Missing.lt där omslaget kommer att ha bilder på 12 försvunna personer, en kraftfull metod för att synliggöra problematiken och få stöd för den oerhört viktiga verksamhet Missing person arbetar med.
På Åland har just Ålands radio lyft på frågan om trafficking genom 6 program på temat. Trafficking är en som är en del av samma problem som Missing Person arbetar med, likaså sexslavhandel. Ålands Fredsinstitut publicerar snart en
kartläggningen Åland och sexslaveri. Den har initierats inom projektet Utmana könsroller för att motverka sexslaveri. I projektet arbetar Ålands fredsinstitut tillsammans med partnerorganisationen Marta i Lettland förebyggande bland ungdomar för att förebygga sexslaveri och andra typer av könsrelaterat våld. Bland annat har kill och tjejegruppsmetoden används som en bra metod. Jag har haft förmånen att utbilda både de åländska och de Lettiska ledarna. I slutet av augusti åker ledare från Åland till Lettland för en utbildningshelg tillsammans. I höst avslutas projektet men båda organisationerna fortsätter arbete.
Vill du stöda arbetet med traffickin och sexslavhandel tveka inte att ta kontakt med t ex
Ålands Fredsinstitut, Marta i Lettland, Missing Persons.

Inga kommentarer: