söndag 29 augusti 2010

Skärgårdstrafiken igen!


Imorgon ska jag på trafikmöte som trafikministern kallat till. De handlar om turlistorna i framöver. Jag är mycket oroad, förstår inte att man fortsätter att pussla med turlistorna och försämra och försämra trafiken när det är en genomgripande förändring som behövs. De försämringar som nu redan blivit och som förmodligen är att vänta, får så långtgående konsekvenser för oss i skärgården som redan kämpar i motvind. Kan man fortsätta med åtgärder för inflyttning, kan man bo kvar?
Centern har suttit på makten över trafikfrågorna hur länge som helst och bara låtit ett kostsamt system rulla på, de har fört en destruktiv personalpolitik där de som jobbar får information via massmedia och där ingen lyssnar på dem och deras fack.
Vi måste våga tänka helt nytt, det är klart att man helst vill ha ännu fler färjturer som kan ta bilen med, men i valet av färre och färre turer så kanske ett system där en långrutt och en snabbgående trafik är ett bättre alternativ. En långrutt där man när man behöver ta bilen med kan göra det och snabbrutter för persontrafik där man när man kommer till Mariehamn billigt kan hyra t ex en elbil eller låna en cykel.
Inte är jag säker på att det är rätt lösning men klart är att dagens system är ohållbart. Sossarna på Åland fortsätter sin tankesmedja kring trafiken om någon vecka jag hoppas att vi under hösten har en klar och tydlig idé om hur vi vill utveckla trafiken framöver.

Inga kommentarer: