torsdag 27 maj 2010

Varför har politiker givit marknaderna så mycket makt?


Björn Elmbrandt liknar i Dagens Arenas ledare igår börsen vid en fårskock utan herde. Jag har redan innan krisen funderat över hur politiker måste ha tjusats av ekonomernas fina teorier och förslag och gått med på konstruktioner som börsen, som får styra så mycket av människors liv i hela världen. De är som att man tillåtit en massa självutnämnda yuppisar att styra en väldigt stor del, för även om man säger att marknaden påverkas av politiska beslut så verkar det t ex kontraproduktivt börsen faller när inte skött sin ekonomi och när de sen tvingas/måste skära och spara och alltså investerar mindre hur ska börsen då göra, falla ändå mer?
När man ser får signaler om att USA i förra krisen delvis fick draghjälp av att mängder av knarkpengar återinvesterades in den vita marknaden, blir man ju bara mer och mer förvirrad (Kokain Wierup de la Reguera).
Ja de är svårt att förstå för en amatör, men vi är alla beroende av systemet.
Politiker på högre nivåer har ett stort ansvar att använda sin makt och styra så att inte kapitalismens negativa delar i en naiv fascination får förgöra miljön och människorna.

Inga kommentarer: