söndag 23 maj 2010

Sänk promillegränsen till 0,2!

Promillegräns ska diskuteras i lagtinget på onsdag. Carina har för ett par år sedan skrivit en motion om en sänkning av gränsen till 0,2 för fordonstrafik. Motionen har nu bearbetats av lagutskottet. Jag hoppas verkligen att lagtingsledamöterna tar sitt förnuft till fånga. Jag vill inte ha "drogade" personer på vägarna och 0,5 promille är en hög gräns.
Systembolagets faktasida skriver man:
"Vägen till reptilstadiet ...
* 0,2 promille. Den första alkoholeffekten märks. Värmekänsla. Avspänning. Minskad självkritik. Man känner sig väl till mods.
* 0,5 promille. Upprymdhet. Hämningsbortfall. Långsamma reflexer. Minskad precision i rörelser. Grumligt omdöme och bristande förmåga att ta in information.
* 0,8 promille. Högljuddhet. Yviga rörelser. Sämre synförmåga. Överdriven självsäkerhet. Alkoholdoft.
* 1,0 promille. Sluddrigt tal. Försämrad muskelkontroll. Svårt att kontrollera känslor."

Hur mycket kan man då dricka för att inte gå över 0,2 gränsen?
Motorförarnas Helnykterhets Förbund MHF hemsida skriver man:
"Hur alkohol påverkar olika människor är en mycket individuell fråga som beror på kroppsstorlek, alkoholvanor med mera. Den ene kan dricka flera starköl innan denne är över 0,2 promille, som är gränsen för rattfylleri. En annan behöver bara dricka en starköl för att komma över. Hur man påverkas kan också variera från gång till gång och då inte bara beroende på vad man ätit eller inte. Dessutom kan du inte lita på din egen bedömning – i berusning ingår att självkritiken minskar."

Man inser ju att 0,5 är en alldeles för hög gräns att släppa ut folk på vägarna
också här på Åland dör och skadas folk i alkoholrelaterade trafikolyckor.

Inga kommentarer: