fredag 7 maj 2010

Kokain


Lyssnar på en oerhört spännande och tragisk ljudbok: Kokain - drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman.
Trots att jag inte vill tro, det man lever ju till stor del i sin lilla skyddade värld. Så öppnar boken mina ögon för något jag velat blunda för. Kokainet har är inte längre bara en jet set drog utan är idag ett sätt för stora grupper att festa. Trots att det är olagligt så används drogen i stora kretsar som självförtroendehöjaren, champagne i pulverform en drog som inte gör en full och dum och många tycks kunna använda den liksom alkohol utan att bli beroende. Visst är det farligt men det tycks som att flärden runt drogen gjort att man inte tycker att det är något att bry sig om och att man inte betraktar det som att knarka eller ser det som ett litet brott liksom att gå mot rött ljus.
Men utöver att vi fått stora grupper av nya knarkare, så är kokainet ett stort internationellt problem där försäljningen och distributionen av kokainet skapar våld och tragedier på andra ställen i välden. I boken beskrivs hur Colombias regering i tjugo år, utkämpat ett blodigt krig mot drogerna som är en miljardindustri. De drabbade är Colombias fattiga som tvingas sälja sig som odlare, skördare, transportörer, väktare eller yrkesmördare. Mexikanska karteller har under senare år tagit över stora delar av handel och smuggling från Latinamerika, där utkämpas ett krig mellan två stora allianser av karteller. Den som köper ett gram kokain här upprätthåller och bidrar att fattiga människor tvingas att utsätta sig och riskerar livet och maffian blir bara rikare och maktfullkomligare. Läs eller lyssna på boken!

1 kommentar:

Lydia sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.