söndag 26 december 2021

Frihet att utvandra och invandra - ett julbudskap

Ett tema i julens budskap är in- och utvandring speciellt för den som tror utifrån de kristendomen men som ju präglar oss alla som bor i norden. Vår tid präglas av misstänksamhet och rädsla för flyktingar. De beskrivs som säkerhetshot och inte som tillgångar. Det är sorgligt jag menar att en demokratisk välfärdsstat har till uppgift att välkomna flera. Framförallt utifrån en solidarisk tanke som ju både är ett huvudbudskap i de kristna budskapet såväl som de flesta religioner, men också för oss som inte känner oss riktigt hemma i någon tro så har arbetarrörelsen som jag valt att engagera mig i detta som en grund. När fler får möjlighet att följa sina drömmar och ideal, då krymper också utrymmet för de auktoritära krafter som vill kontrollera sin befolkning. Frihet för alla att invandra och utvandra är ett av våra viktigaste vapen mot världens diktatorer. Människor är resurser om de får förutsättningar, välfärdsstatens uppgift är att skapa möjligheter för det.
På julen, firar vi flyktingen som kallas Jesus. Vi borde också fira alla de människor som kommer från andra länder från Syrien, Rumänien, Turkiet, Iran, Bulgarien, Sverige och många andra platser. Dessa människor bidrar till att bygga framtidens Åland en plats som har goda förutsättningar att vara rikt både kulturellt och finansiellt.
Ändå hörs röster som inte ser dessa människor som den självklara tillgång de faktiskt är. Vi är många som inte håller med och ser dessa röster både som kontraproduktiva och reaktionär.

Vi behöver se till att Åland skapar ett solidariskt flyktingmottagande och bygga ett bra integrationssystem och på olika sätt inkludera alla inflyttade i våra aktiviteter, verksamheter och festligheter. De är att både sparsam och framtidsinriktad.

God Jul!



Inga kommentarer: