onsdag 21 augusti 2019

Attackerna och tyckande om feminism och genuskunskap

Prideveckan ett bra tillfälle att skaffa sig kunskap.
Feminism, genuskunskap och jämställdhet provocerar de kan vi se på insändarsidor och socialmedier. Det är delvis svårt att förstå för den som har kunskap och är engagerade. Hur kan en frihetsrörelse och ett forskningsfält väcka så mycket känslor, rädsla och aggressioner. Undersöker man det lite djupare kan man se att attackerna mot feminism och genuskunskap ökar och att de som ifrågasätter sällan är pålästa men ofta uttalar sig väldigt tvärsäkert. Lyfter man blicken och tittar så kan man se att kritiken mot feminism och genusteori inte är en enskild eller lokal företeelse utan har sin grund i några olika rörelser, som är aktiva och sprider sina tankar runt världen. Det är konservativa kristna grupper som framförallt i USA är välorganiserade. De bygger en berättelsen på en idé om att ”genusideologin” leder till den heterosexuella kärnfamiljens – och därmed den kristna civilisationens – förfall. Det är samma motstånd som FNs arbete med sexuella och reproduktiva rättigheter möter. Kritikerna menar också att man pådyvlar ”vanligt folk” hur de ska vara, vilket ju är totalt motsatt vad vi som är engagerade menar.
På Åland har vi de senaste veckorna sett liknande motkrafter och rädslor i några insändare, där rätten att få organisera sig och definiera sig själv ses som ett hot. Det är få områden som man tar sig rätten att definiera och påstå så mycket om utan att ha kunskap. Som att jag skulle påstå att fågelskådare är aggressiva för att jag kanske en gång mötte en aggressiv person som benämnt sig själv som fågelskådare. Som att jag skulle ifrågasätta en kemists kunskap utan att skaffa mig åtminstone grundläggande kunskap inom området. 
Det jag konstaterar är att kritiken ofta bygger på lösryckta citat från genusvetenskapliga texter och religiösa texter, en sammanblandning av olika perspektiv, egna upplevelser och bilder man sätt på nätet.
Det är inte helt lätt att bemöta då det blir ett bemötande av icke kunskap och tyckande.
Här är några fakta på området:
Feminism, är en samling rörelser och ideologier vars målsättning är att kvinnor ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som män och där feminismen verkar för kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter.
Priderörelsen, kommer från engelskans gay pride ungefär homosexuell stolthet. Den är en del av gayrörelsen som propagerar för att människor ska vara stolta över sin sexuella identitet, för att mångfalden i sexuella läggningar ska betraktas som något positivt och för att sexuell läggning och könsidentitet ska erkännas som en del av en personlighet och därför inte kan ändras med viljan.
hbtqia, är en förkortning av homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera, intersex-personer och asexuella. Vill du lära mer finns mycket på nätet t ex på Regnbågsfyrens hemsida.
Regnbågsfyren, är en åländsk organisation som vem som helst oavsett sexuell läggning kan engagera sig om man står bakom målsättningen. 
Regnbågsfyren vill verka för ökad synlighet av homo-, bi-, trans- och queerpersoner på Åland, stödja sexuellt likaberättigande samt könsidentiteters och könsuttryckens mångfald. Föreningen vill motarbeta diskriminering på grund av sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck och vill att homosexuella, bisexuella och transpersoner ska ha samma rättigheter och möjligheter som andra. Arbetet för detta sker genom politiskt påverkan, informationsarbete och sociala och stödjande verksamheter. 
Föreningen som baserar har en tydligt värdegrund sig på FNs konvention om alla människor lika värde.
Pridefestival på Åland, vecka 35 ordnas Pride på Åland det är ett bra tillfälle att skaffa sig kunskap, men också att manifestera alla människors lika värde i manifestationen lördagen den 31 augusti kl. 16 i Mariehamn.  

Inga kommentarer: