måndag 5 juni 2017

Kultur, religion och traditioner

Med ojämna mellanrum dyker Facebookinlägg och diskussioner upp att man inte får sjunga religiösa sånger, fira religiösa högtider, ha en avslutning i kyrkan eller att traditionerna förbjuds och allt är flyktingar, invandrare och muslimers fel.

Det är tröttsamt när de egentligen handlar om att man inom ramen för skolan inte ska utöva någon tro, alltså inte be eller hålla t ex mässor. Sjunga sånger som tillhör vårt kulturarv, att besöka kyrkan eller hålla en konsert i kyrkan är egentligen inte det de handlar om. I Sverige säger skolinspektionen: Det går bra att ha skolavslutning i kyrkan om den utformas så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron. Det får dock inte förekomma några religiösa inslag som bön, välsignelse eller trosbekännelse. Däremot går det bra att sjunga t ex psalmen ”Den blomstertid nu kommer”. Den är sedan länge starkt förknippad med skolavslutningar och är i det sammanhanget snarare ett uttryck för tradition än religion.” Desamma gäller på Åland då även vi har en skolan vara icke-konfessionell de betyder att den ska vara saklig och allsidig. 

De som gnäller om t ex avslutning i kyrkan verkar inte vara så aktiva i församlingarna runt om eller går regelbundet själva i kyrkan och s
venskarna (här tror jag att vi ganska långt kan inkludera ålänningarna) är, enligt undersökningar, världens minst religiösa land. Ungefär hälften av dem säger att de tro på något, men detta något är inte sällan något helt annat än den kristne guden. 
De man kan se är ett mönster av att de som hörs i den här debatten försöker bygga upp en föreställning om att viktiga traditioner är hotade för att vi får fler inflyttade från olika länder. Inte i så hög grad engagemang för kyrkan.



Kultur och traditioner förändras över tid, vissa saker blir inte ändamålsenliga längre, andra ändras för att våra värderingar och prioriteringar ändras. 

På onsdag involverar vi alla inflyttade och sedan länge boende på Kumlinge i midsommarkransbindning, de blir en välkommenkväll där vi alla får chansen att lära känna varandra och samtidigt ser till att midsommarstången även i år får kronor som vajar för vinden. Vi behöver mer människor för att upprätthålla de traditioner vi vill ha kvar. Övriga kommer att självdö och vi upprättar nya. Igår åt vi pizza och Fatteh en orientalisk rätt med pitabröd, kikärtor och yoghurt för att fira att de efter dagens fasta fick äta. Kanske en ny tradition : )

Inga kommentarer: