söndag 18 juni 2017

Kommunindelningsutredning för skärgården

Det är nästan obegripligt att inte skärgården vill göra en kommunindelningsutredning. Där skulle man få svar på massor av de praktiska frågor som vi alla sitter med, den som läst på lite borde se att så små demokratiska och administrativa enheter inte kommer att klara sina uppdrag framöver. Målet måste ju vara jämlik service oavsett var man bor, både vad det gäller större frågor som skola, men också vad det gäller specialfrågor som förebyggande arbete kring våld, hälsa och annat. Tydligt är ju också att en utredning inte automatiskt leder till en sammanslagning, visar det sig att medborgarna förlorar på att kommunerna går samman så ska man ju inte genomföra den.
Lyssna på utredaren Siv Sandberg en väldigt kunskapshöjande föreläsning.
Som jag ser det har vi allt att vinna på att göra en kommunindelningsutredning.
I Sverige och Finland har man splittrat skärgården så att små skärgårdskommuner ingår i större enheter. Jag anser att Åland bör gå i motsatt riktning och bygga en unik demokrati- och administrationsstruktur med en skärgårdskommun där basen är de gemensamma geografiska hinder som det innebär att vara beroende av färjtrafik. De skulle stärka skärgårdsbornas röst även om vi fortsättningsvis är i minoritet på Åland. Dagens transportstruktur är förstås ett problem, vilket gjort om jag förstått det rätt att regeringen valt att inte föreslå den modellen, men med ett flexibelt persontransport system och dagens digitala möjligheter är de fullt möjligt att ha en gemensam administrativ och demokratisk struktur. Det betyder t ex inte att alla tjänstemän måste sitta på samma ställe, eller ha flera kontorsrum på olika öar. Men det kräver ett modernt flexibelt arbetsätt och visst blir det mer resande, men att arbeta under resor går bra för de flesta. De här sättet att jobba kommer inte att passa alla, men det gör definitivt inte dagens sätt heller och vi skulle dessutom bli av med en del ensamarbete och de som arbetar skulle kunna vara mer specialiserade än vad som är möjligt idag. Dagens kommundirektörer har som jag ser det en omöjlig uppgift,ingen kan vara bra på allt från utveckling av kommunen till personalpolitik.
Erfarenheter från andra ställen visar att det är bättre att göra en kommunsammanslagning när en kommunen inte är i kris. Därför ser jag en styrka i att redan idag göra en utredning kring hur en skärgårdskommun skulle fungera. En sådan skulle kanske också synliggöra möjligheter och motverka en del av de rädslor som idag gör att många skärgårdsbor och de flesta skärgårdskommuner är motståndare till en gemensam skärgårdskommun vilket jag tror men ju inte vet säkert blir en bättre lösning för att möta framtidens behov. En utredning skulle ge materialet och kunskapen så att vi i lugn och ro kan ta ställning till hur vi ska gå vidare för skärgårdsbornas bästa.
På torsdag ska Kumlingekommunfullmäktige ta ställning till ett regeringen meddelande om kommunstrukturen, de blir en intressant diskussion.

Inga kommentarer: