söndag 9 april 2017

Terrorister kan ta liv och spränga byggnader. Men vårt samhälle är det bara vi själva som kan förstöra


"Terrorister kan ta liv och spränga byggnader. Men vårt samhälle är det bara vi själva som kan förstöra”, skriver Maciej Zaremba i DN, jag håller helt med. 
Efter en kris som den i Stockholm i fredags ser man att många människor är beredda att inte bara hjälpa sina nära och kära utan också andra. Det ger hopp i de som man annars kan uppleva som ett starkt individualistiskt samhälle. Det säger också något som terrorister inte kan förstå, demokratin styrka. Ett samhällsbygge där frågor är öppna och där åsikter och idéer är fria, där en styrka är att just olikhet, mångfald och gemensamt engagemang är en grund. Där just olikhet ger styrka. Där man kan fördöma islamismen och andra totalitära samhällsidéer, men kan leva tillsammans med muslimer eller andra religionsutövare oavsett om man inte tror på gud eller tillhör en annan religion. Islamister och terrorister har liksom populister enkla lösningar, det hävdar att de finns enkla svar på de stora frågorna och det finns tydliga rätt och fel och ett vi och dom. 

Vi vet ännu inte om det var en ensam man eller en organiserad rörelse bakom dådet i Stockholm. Men ett terrodåd verkar det vara hur som helst. Terrorism är inget nytt, men till skillnad från 70-talets terrorister som Bader Meinhof,  IRA eller Svarta september som med hot och våld körde på för att få samhället dit de vill annars skulle det bli värre så har islamisterna inga krav, de verkar bara ha en idé, att splittra och att skrämma och göra folk rädda och genom att försvåra livet för Europas muslimer och få dem att gripa till vapen och bli en del av jihadrörelsen. De gör att allt vi och dom tänkande, alla aktioner mot samhället såväl som mot muslimer och grupper med annan etnisk bakgrund är en vinst för dem. De leder mot hat, hot och kaos och att grupper av människor ställs emot varandra. 

Men det finns hopp. Undersökningar från Frankrike visar att trots de hemska dåd som man där varit utsatta för så är människor speciella unga mer positivt inställda till muslimer idag. 
Det verkar inte finnas något automatiskt samband mellan terrordåd och främlingsrädsla. 
Men de visar sig att de spelar stor roll hur politiker, medier och andra auktoriteter agerar, samt hur man i samhället talar om invandrare och mångfald. Det gör att de populistiska partierna och grupperna som på ett plan kan verka ofarliga, är en stor fara. De agerar medvetet eller omedvetet som frihetens fiender genom att underblåsa rädsla och hat.

Det nordiska och många av de europeiska länderna har byggt relativt jämlika samhällen som bygger på tillit mellan människor och en rättsstat. De är viktigt att upprätthålla och utveckla den delen och det är ett "varjedagsarbete". De oroar mig mycket att de ekonomiska gapen blivit större och att folk pga av ursprung, kultur eller hudfärg kan gripas och hållas inlåsta långa tider utan rättegång på många ställen i Europa. Det är en tillbakagång. De kan gå mycket fort att förstöra de jämlika samhälle som byggts upp. Att bara ropa på flera poliser hjälper inte. Det handlar i grunden om att stärka den generella välfärdspolitiken och att skapa förutsättningar för alla att vara aktiva medborgare och vara med i samhällsbygget. Som Maciej Zaremba  skrev "Det tog århundraden av relativ jämlikhet och lagstyre att bygga upp den enastående tillit människor emellan som gjort Norden till en så fri, fredlig och välmående del av världen. Det kan gå mycket fort att riva ned den. Det är upp till oss. Terrorister kan ta liv och spränga byggnader. Men vårt samhälle är det bara vi själva som kan förstöra."

Inga kommentarer: