lördag 15 april 2017

Ta chansen titta på alla goda erfarenhet av distansarbete och gör något unikt när strukturen för de nya kommunerna byggs!

Jag är inte helt lycklig över förslaget till ny kommunstruktur, jag tycker för skärgårdens räkning att vi skulle vinna på att bygga en skärgårdskommun, då skulle vi samtidigt måsta få till snabbgående transporter och de var man nog inte beredd att satsa på.
En skärgårdskommun skulle bygga på en enhet som har samma geografiska villkor och som tvingas att arbeta tillsammans, nu står vi fortsättningsvis med väldigt små och svaga både politiskt och ekonomiskt enheter. Hoppfullt är att man ser det som ett första steg, även om det blir tungt att omorganisera igen efter en tid. För att splittra skärgården som man gjort både öster och väster utan större framgångar de menar jag vore väldigt dumt.

Positivt är, att det äntligen händer, de som vi är många som hoppats på, de kommer att vara ett tufft arbete med många inblandade och en hel del motstånd.
Nu finns chansen att göra något unikt och helt nytt. Nu ojas det över kostnader för att bygga nya stora kontorscenter. Men det är ju nu vi kan bygga unika verksamheter då invånarnas behov står i centrum. Den moderna tekniken och de många goda erfarenheter av distansarbete som effektivare arbete, ökad produktivitet, mer tid över till annat, bättre anställningsavtal och starkare landsbygd, ger oanade möjligheter. 
Vi kan dessutom på många sätt jobba med hållbarheten både för miljön och människorna.

Distansarbete visar sig att de oftast både blir effektivare och mindre sjukskrivningar och med den moderna tekniken blir det heller inte ensamt. Arbetet baseras på prestation och inte på synlig närvaro. En viktig del är dock att man med jämna mellanrum möts IRL (i verkligheten). Det räcker varken för kollegor, kunder eller klienter med bara möten via webb, chattar, videokonferenser, Skypemöten eller telefon. 
Det finns mycket kunskap om distansarbete idag.
Nu kommer också en ny trend för att göra mer hälsosamma och kostnadseffektiva arbetsplatser. Vi skulle nu istället för att tänka arbetsplatser i traditionell mening inspireras av det aktivitetsbaserade kontor, där de anställda (med några få undantag) inte har en fast arbetsplats, utan arbetar där det passar bäst för stunden. De ger  flexibilitet, de kan också hantera olika mycket folk på plats. I en kommun där man ska jobba teamrelaterat, flexibelt  och interaktivit mellan medarbetarna såväl som klienterna skulle de stödja också ett nytt sätt att arbeta med mer fokus på att underlätta för medborgarna. Om detta skrev jag tidigare och  de kommer mer och mer forskning och erfarenhet ta chansen att utforma de nya kommunernas kontor på en helt unik lösning som sen folk vill komma på studiebesök för att se. Här kan alla skärgårds och landsbygdskommuner gå före. Ta in konsulter, samarbeta med företagshälsovård och fack gör något unikt.





Inga kommentarer: