torsdag 21 augusti 2014

Om bildning

På Kulturnatten hade ABF-Åland  en mångfacetterat program, en pusselbit i det var att jag läste en text från scenen som ackompanjerades av dans bland annt från Boryana Ivanova som gjorde hela programmet tillsammans med mig. Både på Emmaus och  på biblioteket kortade jag den något, här kommer hela. Texten är bland annat inspirerad av Bengt Göransson som besökte ABF- Åland på 30 års jubileet 2013.

Bildning är inte bara innehåll utan också rörelse. Rörelsen i bildningsbegreppet; fördjupningen, sidospåren, försvårar preciseringen av innehållet.
 
Bildning avser både handling och förhållningssätt. 
Bildning är konkret handling i form av organiserade studier, oftast i ett bildningsförbunds regi men också på andra håll.
 
Den del av bildningsbegreppet som avser förhållningssätt ställer krav på öppenhet och fri tillgång. Samhällsvetenskapliga och humanistiska kunskapsområden och verksamheter inom kultursektorn är lättast att inkludera i folkbildningsarbetet men också naturvetenskapliga och tekniska ingår.
 
Bildning kan inte mätas.
Idag finns en åsiktsmarknad där tankar, hållningar och gemenskaper ses som varor som medborgarna kan välja mellan. Det finns ett stort tyckande som inte grundar sig på eftertanke och reflektion. Det finns ett stort utrymme för förenkling istället för att grunda sina åsikter i värderingar, kunskap, bearbetad erfarenhet.
 
Åsiktsmarknaden styrs av kommersiella krafter men också regeringar och myndigheter runt om i världen försöker fostra medborgarna till att omfatta de rätta uppfattningarna.
 
All folkbildning förutsätter att den som omfattas av den vill, kan och har rätt att ställa sina egna frågor.
 
Bildning är ett av de där begreppen, liksom demokrati och frihet – som är positiva men som är svåra att precisera.
Bildning kan fås genom studier och reflektion och kan ses som en del i att utveckla sin personlighet på ett mångsidigt sätt. Att vara bildad är att ha aktiva värderingar som John Steinberg kallar det, alltså att man övervägt och reflekterat innan man skaffat sig en åsikt.
 
Men bildning tangerar också de här med att förverkliga sig själv, men räcker det? Att bli bildad har att göra med att växa som människa, men också som medmänniska.
Att vara utbildad behöver inte betyda att personen är bildad och hög utbildning är ingen garant för bildning.
 
Bildning är delvis att du vet sådant som "man ska veta" – men det är också en process som fortsätter hela livet. En förmåga att förstå och kunna analysera samhället, människor och kunskap.
Bildning är att våga öppna dörrar. Att ständigt vara nyfiken på det som är annorlunda.
 
Men också att kunna använda de man lär sig i vardagslivet.



Att bilda sig en bild.

Inga kommentarer: