söndag 20 oktober 2013

Management tänkandet som styrningsidé minskar politikens kraft

Inspirerade av en intressant essä på Sveriges Radios hemsida funderar jag på grunden för dagens politik. Under de senaste åren och idag starkare än någonsin går offentlig sektor över till ett management inspirerat tänkande, vilket jag menar är förödande för den offentliga sektorn och demokratin. Managementtänket utgår från helt andra värden och helt andra premisser, än de vi brukar kalla nordiska modellen, den grundar sig i en helt annan styrningsfilosofi, där den offentliga sektorn ska drivas som olika företag eller helt privatiseras. Verksamheter ska konkurrera med varandra, vara självbärande, det vill säga lönsamma och vinstdrivande. Idéen är att verksamheten ska präglas av entreprenörsanda. 
I detta sätt att tänka kring offentlig verksamhet finns nyckelord som privatisering, bolagisering, managementtänkande och mätbarhet genom utvärderingar (validering). Tanken är att den offentliga sektorn, precis som företag ska producera tjänster. Medborgarna är konsumenter. Samma besparings- och lönsamhetstänkande som finns i det privata används i det offentliga. De försvagar och osynliggör alla andra värden genom att omvandla dem till ekonomiska. Allt ska ses i kvantiteter, allt ska mätas och utvärderas, alla förhållningssätt, beteenden, omsorgstänkande allt, ska ses i antal paket och enheter som genom sitt antal får ett ekonomiskt värde. Allt kan prickas av och räknas, ett utvärderingssamtal, en utryckning, en operation, ett recept, antal städade meter, antal turer med buss eller antal transporterade allt ska kunna mätas i siffror.
Med det menar jag inte att utvärdering och antal är enbart dåligt, men offentlig sektor kan inte mätas i det, det är många andra variabler som är betydligt viktigare. Tittar man västerut kan man se en sjukvård som kört rejält i diket, Maciej Zaremba bok Patientens pris : ett reportage om den svenska sjukvården och marknaden är ett viktigt dokument att dra lärdomar av där han synliggör ett cyniskt köp- och säljsystem som gör vissa patienter lönsamma och andra inte. Det finns flera skrämmande mekanismer i New Public Management som man ska vara vaksam på; en avprofessionalisering av yrkesgrupper i offentlig sektor, en politisering med politisk tillsättningar av rektorer, direktörer, verksamhetschefer med risk att man väljer politiskt lojala och kompetens blir allt mindre viktigt och en är hotet mot yttrande- och meddelarfriheten, när myndigheter ska agera som företag börjar cheferna kräva lojalitet mot myndigheten i stället för mot medborgarna.
En del ekonomiska teorier har idag utvecklats till sanningar för mänskligt ekonomiskt beteende, det är skrämmande vi är alla influerade av dem, men det gäller verkligen att bromsa upp.
Management tänkandet som styrningsidé minskar politikens kraft och legitimitet och medborgarnas tilltro till demokratin. Det allmänna förtroendet för politiker och demokratin har sjunkit och det finns undersökningar i Sverige som visar att många ungdomar tycker att det vore bättre att experter skulle styra samhället, att demokrati inte är speciellt lyckat!
Med en försvagning av offentlig sektor försvagas demokratin
Då den offentliga sektorn är det instrument den demokratiska stater har till sitt förfogande innebär en försvagning av den att demokratin försvagas. Managementtänkandet förminskar medborgarskapet och gör oss till kunder och brukare. Det handlar bara om att köpa och sälja inte om att ta ansvar och vara solidarisk.

Att som politiker idag med den kunskap vi har fortsätta på den inkörda vägen, är ett svek mot medborgarna och demokratin, för inte vill vi låta demokrati bli en ritual som innehåller ett meningslöst val och få engagerade för samhället och alla medborgares bästa. 

Inga kommentarer: