söndag 6 oktober 2013

Återkommunalisering en trend i Europa!

I en rapport från EPSU (en europeisk facklig samarbetsorganisation för offentligt anställda) visas att trenden med privatiseringar och avknoppningar av kommunala verksamheter håller på att vända ute i Europa. I  EPSU-rapporten – som analyserar utvecklingen i olika europeiska länder - ges en rad exempel från olika länder. Kjell Rautio utredare på LO skrev i augusti om detta på sin blogg och tycker att han ser att även i Sverige bromsar trenden.

På Åland tycks många fortfarande tro att privatisering är en framtidslösning som blir både billigare, effektivare och bättre. 
Min övertygelse är att lösningen handlar om ledarskap och förhandlingar mellan arbetstagare och arbetsgivare, men då behövs en bra politisk ledning och ett starkt fack. Då kan man hitta lösningar som gynnar medborgarna. Att tro att det blir billigare när någon mitt i verksamheten ska göra vinst på den och där samhället, måste ha en ny administration för att upphandla och kontrollera verksamheterna, det kan enligt min och många andras logik inte bli billigare.

Inga kommentarer: