lördag 20 juli 2013

Könsstereotypa val på gymnasiet

För ett tag sen var jag tillfrågad att medverka i Ålandsradio som skulle göra ett reportage om gymnasievalen utifrån ett könsperspektiv
Jag funderade en hel del utifrån min generella kunskap kring genus och kön och tittade på lite undersökningar som gjort och kom fram till att:
Gymnasievalen är symtom på den könssegregering som finns i vårt samhälle, att det på inte sätt har med vår biologi att göra utan med hur vår kultur ser på hur kvinnor och män ska vara och vad de ska intressera sig för. I gymnasievalen väljer killar och tjejer i hög grad utbildning utifrån könssterotypa föreställningar. Det fria valet i sig är inget problem utan problemet ligger på en samhällelig nivå där strukturerna gör att det fria valet inte är så fritt utan där de finns strukturer som begränsar var handlingsutrymmen. Det handlar om att positionera sig och anpassa sig eller att bryta mot gällande kulturella föreställningar. Redan på grundskolan kan man se mönster där tjejer väljer frivilliga språk och väljer fler språk jämfört med killar.
De yrkespraktika utbildningarna har starkast segregering.
Antiplugg en killnorm - men den kan brytas av killar som går på prestigefyllda linjer och kurser. De killarna har en norm av att vara begåvade -  de ska lyckas utan att anstränga sig.

Vad kan man göra?
*Könsstereotypa förväntningar på killar och tjejer måste på alla områden ständigt vara föremål för kritiks granskning och reflektion. Detta för att skolan och samhället ska bli en bra plats för individer.
* Direktinformation till underrepresenterade kön vid information om olika utbildningar, ha minoritetens i fokus.
* Se till att elever får träffa sådan som gått emot strömmen.
* Utbilda alla i skolan så att de är genusmedvetna och ständigt jobbar med sina egna föreställningar.
* Jobba med jämställdhetsfrågan i skolan och i samhället.

Så här blev reportaget, fint att radion låter ungdomarna få så stort talutrymme.

Inga kommentarer: