tisdag 25 juni 2013

Sjukvården i framtiden

Landskapsregeringen har haft en kommitté som nu kommit med en rapport: Omställning Åland Strategisk planering för en hållbar framtid 2013-2051. Det är som vanligt mycket ord som det ju måste vara, jag har speciellt tittat på vad de skriver om hälso- och sjukvården och gillar mål som ÅHS är ett hälsofrämjande sjukhus, den kurativa, promotiva och komplementära vården på Åland arbetar sida vid sida med patienten i fokus. De lyfter fram att det finns ett brådskande behovet att investera i förebyggande arbete av icke smittsamma sjukdomar som en integrerad del av hållbar socioekonomisk utveckling. Det är tuffa skrivningar och kräver både att samarbets- och helhetstänk präglar sjukvården och att lagtinget är beredda att ge mer pengar till ÅHS. Sen tror jag och många med mig att om man lyckas arbeta förebyggande och främjande så minskar vi en hel del kostander i framtiden.

Språket är viktigt, det gör skillnad om vi använder begrepp som patient eller kund och för mig som i och med mitt uppdrag i ÅHS, nu möter många både nya och gamla ord och begrepp som jag oftast känner igen men aldrig funderat över vad det egentligen betyder så är det väldigt intressant. I LRs plan finns några viktiga begrepp.
Kurativvård betyder botande vård, den har mer av ett helhetstänk och skiljer sig från att bota symtom. Inom kurativvård och behandling kan t ex vården bestå av konstnärlig behandling, massage och motion. Den skiljer sig från den palliativa vården som är lindrande.

I planen använder man ordet promotivt, det skiljer sig från preventivt. Det preventiva synsättet innebär att man genom olika skyddsåtgärder försöker undvika att ohälsa uppstår. Fokus ligger på riskfaktorer och utgår från ett problembaserat resonemang. Det gäller att skapa ett ”skyddsnät” där ansvaret inte läggs på individen utan på arbetsgivaren, samhället, läkaren med flera. Ett viktigt arbete, men om man i förhållande till patienten utgår från ett promotivt synsätt är det mera möjlighetsbaserat det ger individen en tydlig roll och ett ansvar det inbär att hälso- och sjukvården måste utveckla en sorts ”hälsokompetens” hos människor. Det är verkligen en utmaning och jag tror att här måste man verkligen involvera tredjesektorn på olika sätt om man ska lyckas.

En annan sak som sker just nu är debatten i Sverige om hälso- och sjukvårdens utformning. Nu går läkare och annan personal in i debatten. Vi kan lära och ska vara tacksamma för att ÅHS inte gått in i "management" och "köp och sälj". Vi har huvudsakligen en bra hälso- och sjukvård, men vi behöver jobba med utvecklingen. Vi behöver ständigt granska verksamheten utifrån god etik och effektivitet, vi ska dra lärdomar av både goda och dåliga exempel i vår omvärld.
Framtiden innebär många utmaningar och ett spännande arbete där alla i organisationen behöver vara med och bidra på ett eller annat sätt där alla måste ha god vård för alla åläningar i fokus.

Inga kommentarer: