lördag 15 juni 2013

Makt och härskartekniker

I SKUNK har vi diskuterat behovet av att lära sig mer om Härskartekniker vilket gav mig anledning att skriva lite om det.
Att vara omedveten om makt och hur maktstrukturer fungerar och samverkar är inget brott, men utan ha kunskap om det, riskerar man att ibland kränka andra människor. Man riskerar att omedvetet eller medvetet använda de som kallas härskartekniker. Man kan säga att härskartekniker är olika sätt som används för att bedriva makt över någon, sätta någon på plats eller förtrycka någon i syfte att hävda sig själv. Härskartekniker är väldigt subtila och manipulativa och förekommer i politiken, på arbetsplatser i skolan, ja de kan förekomma i alla sammanhang där det finns grupper av människor. 

Det är ofta svårt att identifiera när man utsätts för en härskarteknik och många vet inte om att de är utsatta för härskartekniker. Det gäller särskilt kvinnor och unga som på ett omedvetet sätt lärt sig leva med dem. Men resultatet är att den som är utsatt känner sig mindre värda, när det i själva verket är den person som använder sig av härskartekniker som är osäker eller vill stärka sin maktposition.

Därför är det viktigt för en demokratiska människa att förstå och lära om makt och härskartekniker så att man kan identifiera dem både när man är utsatt eller utsätter någon. En grund för att förstå är att identifiera makt mellan grupper och vad som är normen; vuxna har generellt makt över unga, män har generellt makt över kvinnor, vita har generellt makt över svart, de som är vana har generellt makt över de som är ovana, etc. Har man kolla på det så blir det också tydligt att man inte har samma förutsättningar att verka i en grupp och att det kräver extra lyhördhet och förståelse för den som tillhör normen eller den överordnade gruppen. 
När man är utsatt för en härskarteknik är det viktigt att inte låta sig provoceras av den som utövar härskartekniken. Det handlar om att du stör normen. Det gäller att "spegla situationen", det vill säga att lyfta fram kommentaren, gesten eller det som gjorde att man kände sig förtryckt och fråga vad personen egentligen menar.
Bra och viktigt är också att ha peppande nätverk som kan hjälpa en att se vad det handlar om.

Det finns många olika härskartekniker: De fem härskartekniker som Berit Ås identifierar är:
- Osynliggörande
- Förlöjligande
- Undanhållande av information
- Dubbelbestraffning
- Påförande av skuld och skam
Hon lyfte för några år sedan in två till som hon menade är så ocivilcerade så att hon valt att inte ta med dem till en början.
- Våld och hot om våld 
- Objektifiering
Berit Ås menar att dessa blir använda i speciella kombinationer och situationer gentemot kvinnor på grund av manssamhällets definition av kvinnor som objekt eller ägodel. Men härskar tekniker användas mot alla undertryckta grupper. De finns mer subtila härskartekniker men som på samma sätt är kränkande att bli utsatt för. Här kommer några fler som identifierats och idéer hur de kan bemötas.

Martyrskapet – personen surfar på vågen av dina skuldkänslor.
Du ger professionell och befogad kritik reaktionen blir att personen anser sig kränkt och snäser förorättat.
Kan bemötas med: Upprepa lugnt och sakligt kritiken och undvik att falla in i medlidande. Ge inte personen uppmärksamhet för sina känslor.

Stereotypisering – du förenklas till ditt t ex utseende eller kön. Det kan handla om att kvinnor tilldelas typiskt "kvinnliga" arbetsuppgifter. 
Kan bemötas med: En nyfiken fråga ”Hur kommer det sig att du frågar just mig?”.

Självförvållad härskarteknik – när man omedvetet förminskar sig själv inför andra, till exempel kvinnan som frågar ”Jag har en liten fråga”, osäkert framfört.
Kan bemötas med: Rusta dig retoriskt och plocka bort alla förringande kommentarer om dig själv, säg i stället ”Jag har en fråga”.

Andra är t ex Uteslutningsmetoden, när man inte inkluderar alla i sammanhanget. De kan handla om förväntningar på att alla ska dricka alkohol, alla ska skratta åt sexistiska skämt. Projiceringsmetoden när du uttrycker ditt missnöje eller påtalar någonting men får av härskaren/härskarna veta att det egentligen är du som är problemet, eller att det är ditt problem att du känner som du gör. Fokus förflyttats från det du ville ta upp eller kommentera till dig själv och dina känslor.
Komplimangmetoden du får en komplimang eller en klapp på axeln och vet redan i det skedet att det förväntas något extra av dig? Trots komplimangen känner du istället en olustkänsla och en känsla av att du blir utnyttjad.

Att bemöta härskartekniker är inte lätt men impulskontoll (att inte gå in i känslan) och att vara nyfiket intresserade (hur tänker ni nu) är bra utgångspunkt, känner du dock att de inte fungerar då ska du begära hjälp eller lämna sammanhanget.

Det finns flera bra sidor om härskartekniker här kommer några tips:



1 kommentar:

Kora sa...

Bra artikel och tipps!
Det som ofta är en fälla är om man i en diskussion känner sej ensam och något otillräcklig och det kommuniceras genom kroppsspråket, vilket attraherar maktbeteende hos den andra.
För att köra över dessa känslor kan det även hända att man själv reagerar för aggressivt för en konstruktiv debatt, för det signaliserar angripbarhet.

Viktigt där tycker jag är att man blir medveten om de egna onda punkter där man har lätt att tappa översiktspositionen, att acceptera sej med sina triggrade reaktionerna utan skam, men att man sedan undersöker deras bakgrund för att kunna börja förändra dom till sätt som är mera ändamålsenliga:
t ex genom att leta upp individuella förebilder och studera grunderna för framgångsrika tanke- och kommunikationssätt.