måndag 23 juli 2012

Ja tror på respektfullt samarbete!


Jag tror på respektfullt samarbete men det är inte så lätt.
Samhället rymmer tyvärr hat, diskriminering och auktoritära strömningar, men också strävan mot jämlikhet, solidaritet och olika former av folkbildning som står för de motsatta. Jag tror på respektfullt samarbete som bas för social men också ekonomisk framgång. Fördomar och hat bryts ner och respektfullt samförstånd byggs upp i möten och samtal. Igår är det ett år sedan Utöya massaker i DN skriver Karl Ove Knausgård en tänkvärd text "Breivik slaktade unga människor av samma rädsla för gränslöshet som drev fram fascismen" om hur man kan förstå förövaren och de mekanismer som ligger bakom. Han avslutar med "det är avstånden som är det farliga". 

Jag funderar mycket kring det efter mötet om trafiken i förra veckan och om konversationen på nätet om trafiken. Att demonisera ministrar och landskapsregeringen hjälper ingen. Att misstänkliggöra och förlöjliga dem eller andra inte heller, det ger bara en grogrund för hat och destruktivitet. Vi har alla ett ansvar att hantera vår ilska, att skilja på person och sak och att använda energin konstruktivt. Visst har man rätt att bli arg, ja rent av förbannad, men vi har som vuxna människor också ett ansvar att hantera vår ilska. Vi behöver ibland räkna till 10, ibland sticka iväg ut på en promenad eller löprunda. Andra gånger behöver man diskutera med en vän för att få förståelse, kritik och medhåll för att på så vis få lite distans och perspektiv.

Facebook och mess är en risk där många går över anständighetens gräns, en del inser inte att de står som på ett torg och ropar ut, andra ser det som sin rätt att häva ur sig sina känslor. De drabbar dem själv men också de utsatta. Det är svårt hur man ska hantera det. När ska man ignorera eller bemöta? Jag väljer oftast att vara tyst, risken är annars att man blir uppfostrande eller mästrande och det gör ingen nytta. Men det är också svårt när man ser hur det bär iväg med personangrepp och kränkningar.
Men som sagt jag tror på dialog, men man får välja sina tillfällen. 
Mänskliga, nära möten är en nyckel, då går det ofta att hitta gemensamma vägar.

1 kommentar:

Carola sa...

Hej
Håller med dig och har själv i ett par dagar funderat på att skriva ett inlägg i FB-forumet jag tror du tänker på. Men det är så väldigt viktigt att formulera sig på ett bra sätt, som du säger, så hittills har jag låtit det vara ogjort. Det är väldigt viktigt att allas idéer och tankar kring trafiken ska få komma fram oberoende om de kommer från en som jobbat på sjön i 30 år, som bor i Mariehamn, eller i skärgården, som kan köra bil bra eller dåligt eller om de kommer från gubbar med ryggsäcken full av konservativa tankar kring att "det var bättre förr" eller från unga tjejer med fräscha men annorlunda idéer. Allt ska tas tillvara för att skapa en bra bas att jobba vidare på. Personliga påhopp hör inte hemma i en så debatt. Och hur ska vi få politikerna att lyssna till oss om debatten läggs på en sån nivå?

Men som väl är jobbar många konstruktivt kring skärgårdens problematik och vi är många som får vara tacksamma för det.

//Carola