onsdag 27 juni 2012

Kvinnor, krig och fred


Jag har haft två mycket spännande veckor, första ABF Sveriges 100 års jubileum med många intressant seminarier och möten. Sen EUs Youth in action programs Coachutbildning i Rumänien och nu senast en kvällen spännande samtal med ledamöter från Feministakademin och kvällen efter premiären för Visor i mormors trädgård. Efter denna hektiska vår och slutspurten nu i juni finns ett stort behov av att sortera papper samla ihop erfarenheter, idéer och papper och inte minst vila.


Men som vanligt är det mycket nytt på gång och bland annat laddar jag för Islands of peace i aug och läser på om "kvinnor krig och fred". Kvinnorna är samhällets grundpelare på många sätt och det är därför de blir attackerade torts att de många gånger inte är en del av de stridande parterna. Att förgöra dem är ett billigt och snabbt sätt att knäcka hela samhällen. En utstuderad grymhet som både rebellgrupper och nationella styrkor använder sig av alltmer. En metod som inte får några konsekvenser. Marika Griehsel filmare.Våldtäkt i krig är som att bli dödad utan att dö, ett värre öde kan någon knappast drabbas av, den värsta kränkning en människa kan råka utför, Marika Griehsel som följt flera konflikter. När Margot Wallström fick jobbet som FN:s första sändebud i mot sexuellt våld i krig och konflikt innebar det för första gången att det finns en person i internationell maktställning som synliggjorde och satte press, så dessa brott mot mänskligheten kan straffas och därmed stoppas.

En annan aspekt på kvinnor krign och fred är att kvinnor lyser med sin frånvaro vid världens förhandlingsbord. Trots att när kvinnor och andra representanter från civilsamhället deltar i fredsförhandlingarna ökar fredsavtalens chans att hålla, enligt en studie från University of Massachusetts-Boston. FN har aldrig haft en kvinna som chefsmedlare, 2,5 procent av undertecknarna av fredsavtal i 24 olika fredsförhandlingar sedan 1992 var kvinnor och 3,2 procent av chefsmedlarna för dessa fredsavtal var kvinnor. Genusperspektiv i fredsavtal, exempelvis deklarationer om våld mot kvinnor, våldtäkt som vapen, lika rätt till humanitär hjälp, kvinnors roll i konfliktförebyggandet etc. (SvD 6/5)Kvinnor och genus omnämns bara i 16 procent av 585 fredsavtal som undertecknats mellan 1999 och 2010. (FN:s kvinnoogan UN Women)

På festivalen kommer Feministakademin, ABF-Åland i samarbete med Kvinna till Kvinna att visa filmen Wallströms resolution och diskutera frågan.

Inga kommentarer: