fredag 22 april 2011

Tunisien kanske en förebild!

Läser om Tunisien i Feministiskt perspektiv. Måste ju erkänna att Tunisien och många andra länders politiska styren varit ganska dimmiga för mig, att de inte varit så vidare demokratiska har man väl haft klart för sig men inte mycket mer. Nu måste man verkligen imponeras över det som hänt och hur man i Tunisien jobbar för att försöka utveckla sitt land till en demokrati. Om man nu egentligen kan säga en demokrati, för demokrati är ju inget statiskt utan något man hela tiden behöver utveckla. Vi har ju t ex problem med det låga röstningstalen vid våra val både på Åland och i Finland. Det är en utmaning att få folk att förstå att politik är något vi alla berörs av och därför måste engagera oss i på ett eller annat sätt, att politik är det som sker runt om alla dagar, inget man kan välja bort. Att poltiska beslut och prioriteringar berör oss i vardagen. Nog är det lite märkligt att vi har en ganska stark norm om att man inte ska avslöja vem men röstar på eller vilket politiskt parti man föredrar.
Det som hänt i Tunisien är unikt: revolutionen den 14 januari, har påverkat och inspirerat många länder runt om. För första gången avsatte folket en diktator och det fanns ingen tydlig ledning, ingen eliter eller politiska partier som drev på. Nu har den tunisiska valkommissionens beslut om krav på varvade listor för att komma åt risken för en manlig dominans över den politiska makten. Det är många steg längre än hur EU-länderna agerar när det gäller kvinnors representation. Kanske vi plötsligt är omsprungna, vilket vi ju redan är av en del afrikanska länder vad det gäller kvinnors plats i politiken.

Den 16 maj kommer Gudrun Schyman till Åland och ABF-Åland, Feministakademin och Ålands Lagting bjuder in till en kväll på temat Kvinnor i politiken. Hoppas att många möter upp och diskuterar.

Inga kommentarer: