torsdag 7 oktober 2010

Kemikaliehotet!


I måndags samlades över 50 personer på Ålands Hotell- och Restaurangskola för en kväll på temat ”Vardagens kemikalier”. Det var ett samarbete mellan ABF-Åland, Ålands Marthadistrikt och Agenda 21.
Under kvällen visades ett bildspel som Charlotta Solax som jobbar för Marthadistriktet sammanställt om kemikalier i vardagen och Stefan Jarls dokumentärfilm ”Underkastelsen” . Kvällen avslutades med en frågepanel som leddes av Frida Pihlajaniemi från Marthaförbund och panelmedlemmarna Miina Fagerlund, företagare, Ann-Kristin Johansson, Ålands natur och miljö, och Erica Sjöström, kemist från ÅMHM
Att kemikalierna och blandningen av dem är ett oöveskådligt hot och problem var det gemensamma budskapet från filmen och panelen. En del kemikalier förtjänar sin plats, medan många borde ifrågasättas. Varje år ökar mängden kemikalier med tusentals nya. Ett stort problem ser jag i att bara kemikalier som bevisats vara farliga förbjuder man, minskar eller ersätta. Resten används så länge de antas vara oskadliga och man måste ha bevis för att det ÄR skadliga!
Dessutom görs endast stickprov på de skadliga ämnen och de avslöjar regelbundet förbjudna ämnen, otillåtet höga halter av skadliga ämnen eller kemikalier i importvaror.
Ämnet är tungt och man kan lätt se ett skräckscenarie i framtiden, med infertila kvinnor och män, med nya sjukdomar. De allra flesta kemikalier som finns på marknaden har aldrig testats ur ett miljö- och hälsoperspektiv.

Vad kan man göra:

Konsumera mindre.
Var kritisk när du handlar, lär dig begrepp som triclosan, ftalater och parabener, ytaktiva flourerade ämne dvs smuts- och vattenavvisande, bromerade och klorerade flamskyddsmedel, etc och undvik dessa, undvik också långa innehållsförteckningar.
Dosera försiktigt t ex tvätt och diskmedel.
Tänk på att en del kosmetik- och rengöringsprodukter kan med fördel ersättas med helt vanliga livsmedel såsom honung, citron, salt, soda och ättika.
Marthorna ha många goda tips kolla in: www.martha.fi/svenska/ekologi/

Inga kommentarer: