söndag 20 juni 2010

Ideologi istället för person fixering!


De är val i Sverige i september om nu någon missat det. Av media skulle man kunna tro att det i första hand handlar om vem som ska bli statsminister, men den viktiga frågan är vilket samhälle vill man ha i framtiden och hur ser vägen dit ut? Vi hade i veckan vårt första valstrategi möte och ett möte för framtidens skärgårdstrafik där målet är att utarbeta en trafikstrategi så att vi om vi får makt in nästa val kan börja verkställa. Men när man nu följer de svenska valarbetet skulle man önska att valdebatterna handlade mycket mer om ideologi och mindre om person och siffror, att medierna slutade att skriva om sina egna opinionsundersökningar och mer om politikernas visioner och hur de ska arbeta för att förverkliga dem. Lisa Marklund skriver i Expressen: "Själv vill jag ha ett Sverige som bygger på solidaritet och tolerans. På rättvisa och lika möjligheter för alla, oavsett kön, klass eller etnicitet. Jag vill att unga människor i dag ska få samma stöd och möjligheter som jag själv fick. Jag vill att sjuka och arbetslösa ska bemötas med respekt och nya chanser, inte krav och nonchalans. Jag vill att våra gemensamma tillgångar ska fortsätta att generera pengar till oss alla - inte bara till direktörer och riskkapitalister. Det säger jag inte för att jag är en bättre människa än någon annan, utan för att alla tjänar på det här förhållningssättet i längden - inklusive jag själv. Det är så här vi har byggt upp Sverige. Det är därför vi har blivit ett av de absolut bästa länderna i världen att leva i. För att vi bryr oss om varandra. För att vi tänker längre än till snabba tillskott i vår egen plånbok."
Jag skulle önska att vi fick till en mer ideologisk valrörelse här på Åland också och att väljarna ser att bottnar i vår ideologi och kämpar på utifrån den.

4 kommentarer:

Simon Holmström sa...

Jag är skeptisk till ideologier som helhet, jag tycker att alla dessa har någon eller några former av nackdelar. Därför vill jag kunna kombinera själv utefter mina egna åsikter. Därför tycker jag det är mycket bättre att vara personlig än att förlita sig på ideologiska perspektiv. Julius Sundblom tyckte till och med att det inte borde skapas partier på Åland. Men sen gjorde det ju det. Men någonstans ska man dra gränsen.

Mia Hanström sa...

Skeptisk kan man ju få vara, men jag tror att det är viktigt att politiker har en uttalad ideologi i botten för sin politik,att de redovisar sin grundsyn. Annars är det svårt för en väljare att veta var personen bottnar sina beslut i. De hjälper också mig som politiker när jag ska fatta beslut. Ideologi kan liknas vid samhällsåskådning, vill jag att samhället ska bygga på solidariska principer eller på åt vara och en efter vad den kan ta för sig? Tycker jag att naturen ska vara tillgänglig för den som har pengar eller för alla oavsett tillgångar, osv. För mig är den socialistiska/socialdemokraternas ideologi viktig men för mig är också t ex ekosofin och småskaligheten viktiga i min personliga grund.

Simon Holmström sa...

Att vara tydlig i sina åsikter är så mycket bättre än att bara förlita sig på ideologier. Alla socialdemokrater tänker ju inte på samma sätt. Där kan det skapas problem om man förutsätter fel saker i fel sammanhang. Tydlighet och ärlighet varar längst.

Mia Hanström sa...

Ja men vad bottnar åsikterna i. Jag tror att det är viktigt att reflektera över sin grundsyn och där är ideologier ett bra stöd. Jag tror också att kollektivets röst är viktigt och visst kan man ha olika åsikter inom ett parti eller en grupp men om grundsynen är väldigt olika blir det svårt att komma överens.För mig är t ex solidaritet viktigare en var och ens frihet då vi ju föds med så olika förutsättningar. Därför har jag valt att engagera mig i en grupp med de fokus.