onsdag 4 februari 2009

Landskapregeringen på besök


Igår hade vi besöka av Ålands Landskapsregering här i Kumlinge. Kommunen hade förberett sig och listat angelägna frågor att dryfta. Jag hade fått uppdraget att hålla i mötet som jag tycker hölls i en konstruktiv anda.
På mötet höll jag en kort inledning läs den nedan:
Skärgården upplevs ofta som gnällig . Gnällig är man bara om man upplever att man inte får förståelse och gehör för sina frågor.
Det kommer då och då signaler i media om att skärgården får så mycket stöd av olika slag, samtidigt som vi gång på gång konstaterar att de inte går att söka, vi passar helt enkelt inte in.
Senaste t ex de nya Interreg. Baltic Sea programmet, det finns jätte fina skrivningar i programmet om att man ska utveckla öar och skärgård som boende ort, men när man kommer till praktiken så är det ingen skärgårdskommun eller skärgårdsorganisation som har kapacitet att kunna vara en part i ett Interreg projekt.
Detta är ett färskt exempel på något som jag sett många gånger under mina 18 års engagemang för utveckling i skärgården.
Vi upplever alltför ofta att inte Landskapets tjänstemän och ministrar bevakar våra intressen och verkligen försöker förstå vad som är bra, utvecklande och viktigt för oss.
Alldeles för många skärgårdsbor upplever sig som andra klassens medborgare, vilket blir ett slags moment 22. Vi blir gnälliga och underordnar oss och behandlas därefter.
Men vi upplever också att vi ibland blir behandlade annorlunda av, myndigheter och politiker, att det saknas en riktig tro på skärgården som boende ort.

Man diskriminerar inte medvetet, men man har centralorten som norm och man förstår inte sammanhangen t ex förstår man inte att småskaliga starter av projekt är en viktig väg, utan tolkar det som privata satsningar.
För oss blir konsekvenserna förödande både utifrån att projekt stoppas, inte blir av och utifrån att folk ger upp.

Vår inbjudan till Landskapsförvaltningen till att pröva på distansarbete är inte bara en åtgärd för själva distansarbetet, utan vi tror också att det skulle ha betydelse för förståelsen för skärgården styrkor och svagheter om olika tjänstemän kom ut och delade livet med oss en vecka.
I Kumlinge jobbar vi på många olika sätt för att stärka vår byggd och oss själva, samtidigt som den ska vara attraktiv och välkomnande för möjliga inflyttare, var än de kommer ifrån.

Vi har små resurser men gör en hel del, filmen som vi strax ska titta på presenterar en del åtgärder och är i sig en sådan. Vi har valt att visa den för er, då hela det här mötet från vår sida är ett led i att skapa tilltro och förståelse för att skärgården också i framtiden är ett ställ där människor vill och kan bo.

Inga kommentarer: