Skärgårdsbo, feminist, bland annat aktiv i Ålands Socialdemokraterna och Ålands Feministparaply och i kommunalpolitiken i Kumlinge kommun. Tror på: mångfald, öppenhet, engagemang, initiativ och handling. #tillsammanskanvi / @miahanstrom
söndag 30 september 2007
Sex drogrelaterade frågor
I Nya Åland ställdes för en tid sedan sex drogrelaterade frågor till lagtingskandidaterna. De var både partianknutna och personliga. Det blir spännande att se hur andra svarar, det är ju så lätt att säga att man är emot droger, men vad man verkligen menar, hur man förstår problematiken och vad man vill göra åt det skiftar. Här är mina svar.
1. Vilken är den viktigaste drogförebyggande insatsen under år 2008 för ditt parti gällande barn och ungdomar?
Arbete med föräldrar och andra vuxnas attityder.
2. Hur tycker du att man skall förkorta tiden mellan debut och upptäckt av missbruk?
* Genom ett väl fungerande ungdomsarbete på hela Åland som kan fånga upp signaler.
* Genom tydliga kanaler vart folk (föräldrar, släkt, vänner, etc) kan vända sig om de är oroliga. Där ska man kunna få råd om hur man ska göra.
* Utbildning av skolfolk, ungdomsarbetare, föreningsfolk och föräldrar är ett kontinuerligt arbete.
3. Vad vet ni om åtgärdskedjans anatomi?
Socialdemokraterna har varit med och tagit fram det alkohol- och narkotikapolitiska programmet för Åland. Där syns tydligt vad som finns och vad som idag brister och måste utvecklas t ex ser jag det som viktigt att skapa möjligheter till tvångsomhändertagande vilket ju inte finns idag.
4. Vad tror du är viktigaste för att vården av missbrukare skall lyckas?
Det är en svår fråga för det finns inte ett sätt eller en vårdform även missbrukare är individer och Åland måste i samarbete med Finland och Sverige ha ett brett utbud på möjliga vårdformer. På Åland måst det finnas olika kontaktytor som arbetar med att motivera och stödja den missbrukande och dennes familj och nätverk. Här behövs mångfald och ett ärligt och professionellt engagemang från alla inblandade i vårdkedjorna. Missbrukarvård är ett svårt område där drogen har en oerhört stor kraft. Sen har olika missbrukar olika ”goda och onda” nätverk att luta sig emot eller bli stjälpta av vilket alltid måste tas i beaktande.
5. Är du nöjd med Ålands förhållningssätt till alkohol?
Vad är Åland?
Landskapsregeringen har ett bra alkohol- och narkotikapolitiska programmet för Åland. Det är bra att man framöver kommer att kräva att föreningar med ungdomsverksamhet ska ha alkoholpolicy. Jag tycker att det skulle gälla alla föreningar. Det betyder inte att ”vuxenföreningar” måste vara alkoholfria i alla sammanhang men de bör ha tänkt igenom hur deras förening ska förhålla sig i olika sammanhang och hur man kan stödja fler alkoholfria miljöer.
Alltför mycket av vuxenverksamhet i det åländska samhället har som ett självklart inslag alkoholförtäring, vilket är mycket problematiskt. Alkoholen och fyllan glorifieras också starkt i många vuxensammanhang. Tycker att ett samarbete med den svenska alkoholkommitten skulle kunna vara en bra väg att jobba med attityder hos olika målgrupper. www.alkoholkommitten.se
6. Hur många fältartjänster finns det på Åland?
Fyra personer är anställda av Mariehamnsstad, men som har i uppdrag att verka på hela Åland.
När jag gjorde lite research nu på morgonen om aktuell forskning, myter och annat om alkohol så konstaterade jag att svensak systembolaget också har ett bra material. Det är bra att man slutat med skräckpropaganda och idag bygger argumentationen för att inte dricka eller måttlighets dricka på fakta och forskning. www.systembolaget.se
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar