lördag 29 september 2007

Frågor om politik från unga


I valtider kommer det många frågor från elever som jobbar med politik i skolan. De här tre frågorna kom från några tjejer i 7 an i Mariehamn. Stort tack för dem, här kommer mina svar som ju också förtydligare både socialdemokraternas poltik i allmänhet och mina åsikter i synnerhet.
1. Hur ska ni få ungdomar mera intresserade av politik ?
Så här i valtider där kan man ju konstatera att frågan om människors intresse (både vuxna och unga) för politik lyfts upp vilket ju är bra, men politik är ju en varjedags fråga. Det är ju beslut som handlar om t ex hur skolan ska vara och fungera, var man ska göra stora satsningar , vilka statsningar man ska göra när t ex det handlar om idrott, kultur, sjukvård, barndagvård och åldringsvård. För att få unga intresserade av politik måste de skapas utrymme för dem att verkligen påverka och deras åsikter måste tas tillvara. Det här görs bäst genom att skolan utvecklar sitt demokratiarbete och bland annat stärker och stöder elevrådsverksamheten. Landskapsregeringen måste också förändra sitt stöd till ungdomsverksamhet så att det blir möjligt för ungas egen organisering ibland helt själva och ibland med stöd av vuxna istället för som idag att vuxna bestämmer och ordnar verksamhet för barn och ungdomar. För ungdomar i ålder 15-18 görs dessutom väldigt lite. Kommunerna måste också utveckla strukturer där unga människors åsikter ges utrymme och tas tillvara, de kan t ex göras genom ungdomsråd, hearingar (tillfällen där ungdomar bjuds in som experter) och framtidsdagar. Idag har ungdomar dålig träning i att formulera åsikter och idéer till argument och politiska strategier. De måste skapas tillfällen att träna sådant, annars kommer många ungdomar också i framtiden vara ointresserade av politik och deras åsikter kommer inte att tas på allvar.
2. Vilka frågor är viktiga för er ?
Vår vision är att Åland skall betraktas i omvärlden som ett av de mest lyckade exemplen för den nordiska samhällsmodellen, vilken bygger på allas lika värde, allas delaktighet, demokratiska rättigheter, jämställdhet och solidaritet mellan individer och samhällsgrupper. Viktigaste frågor är bland annat: Den goda välfärden och välståndet utvecklas för alla samhällsgrupper och ingen tvingas längre leva under den relativa fattigdomsgränsen. Full sysselsättning och en arbetsmarknad där allas insatser tas tillvara (också t ex funktionshindrade och andra som inte kan konkurrera på samma villkor har rätt till arbete). Tillgången på alla sorters bostäder likaså goda barnomsorg och skola. Östersjön måste räddas, minskningar av övergödande ämnen, Den ekologiska principen,”den gröna tillväxten”, ska gälla för all produktion. Den offentliga närservicen (barn-, äldreomsorg och grundskola) utvecklas En kvalitativ hälso- och sjukvård De äldre ges möjlighet att välja boendeform. Men ni måste läsa vårt valprogram där där syns att vi även anser att t ex idrott och kultur är väldigt viktigt: Alla i samhället gynnas av ett livligt och stimulerande kulturliv. De yrkesverksamma kulturarbetarna ska stödas. Idrotten ska finnas i bredd och kvalitet och vara öppen för alla. Tjejer och killar ska ha tillgång till idrott, kultur och fritidsaktiviteter på lika villkor. De omfattande ideella insatser som görs inom olika sektorer ska värderas högt. www.socialdemokraterna.ax Sen är det ju så att olika kandidater har sina hjärtefrågor men gemensamt är: allas lika värde, allas delaktighet, demokratiska rättigheter, jämställdhet och solidaritet mellan individer och samhällsgrupper.
3. Det börjar bli ganska mycket droger på Åland, vad kan ni göra för att de ska bli bättre?
Drogfrågan är viktig, men man ska samtidigt veta att undersökningar visar att "Dagens högstadieungdomar har märkbart minskat på användandet av alla former av droger. Gällande alkoholförtäringen ses en tydlig minskning. Rökning och snusning har även minskat markant i alla årskurser. Likaså ses en minskning gällande användandet av narkotika. (Källa: Stakes, 2005) Även om det blivit lite bättre så är frågan jätteviktigt och att ett fortsatt arbete på många plan behövs. Socialdemokraterna har varit med och arbetat fram "Alkohol och narkotika politiska programmet för Åland" http://www.regeringen.ax och ställer sig bakom det. Viktiga mål är att: 1. minska berusningsdrickandet 2. göra alkoholen mindre tillgänglig för minderåriga och minska efterfrågan på alkohol 3. medverka till att stoppa utbudet av och efterfrågan på narkotika 4. tidig upptäckt av alkohol- och narkotikamissbruk 5. tillgång till förebyggande åtgärder, vård och behandling 6. förändra attityderna till alkohol och andra droger 7. vuxenansvaret förstärks Det här görs bland annat genom att ha en förebyggande verksamhet i form av t ex att jobba med vuxnas attityder, Fältarna och kampanjer men också ett bra främjande ungdomsarbete i form av kommunala och förenings drivna verksamheter. Vi tror mycket på att det är viktigt att satsa på unga människors fritid inte för att dom ska låta bli att göra sådant som vuxna anser farligt utan för att de ska få utvecklas till självständiga, fria och glada och friska människor. Men samtidigt behöver man förstås ha en bra åtgärdskejda för dem som hamnar in i missburk och ett bra system som fångar upp dem som håller på eller har hamnat i missbruk. Utöver det är ju polisens och tullens arbete av stor vikt och inte minst samarbete mellan alla olika parter.

Inga kommentarer: