På Åland blandar man ofta ihop orden politik och partipolitik. Vad är då skillnaden?
Man kan säga att politik handlar om hur man styr ett land, en region eller en kommun. Det handlar om t ex skatter, lagar, regelsystem, avgifter, prioriteringar och planer för framtiden. Politik kan vara att bestämma vilka system som skolan ska ha och vilka ämnen som ska läras ut och om de ska vara gratis att gå i skolan eller i förskolan. Det kan vara att planera områden och bestämma var fabriker får byggas och hur snabbt bilar får köra likväl om man med de gemensamma medlen ska stödja föreningslivet som på olika sätt tar tillvara olika gruppers och verksamheters intressen. Föreningar som arbetar för att synliggöra grupper och fenomen, grupper som skapar aktiviteter för andra, grupper som arbetar mot diskriminering och för att alla oavsett t ex bakgrund, kön eller funktionsnedsättning ska omfattas av de mänskliga rättigheterna. Rörelser som kan utgöra en konstruktiv bas för en formell demokrati.
I en demokrati är det folket som bestämmer över politiken. Folket väljer personer som ska arbeta med politiken och styra. Det system som utvecklats är att grupper går samman kring en ideologi, en gemensam värdegrund eller ett program med en eller flera frågor som man driver och man bildar ett parti. Partierna engagerar sen medlemmar som fortsätter att utforma partiets politik och vid varje val ges alla medborgare möjlighet att rösta på de parti som de menar att mest företräder deras synsätt.
Demokrati är inte det enda sättet att styra t ex ett land, man kan också ha ett fåmansvälde eller en diktatur, där en eller en grupp bestämmer över resten eller en anarki där alla är och bestämmer allt.
Intresserad av att fundera mer. Democracy.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar