Angreppen på public service kommer med ojämna mellanrum. De tar sig olika uttryck; påstående om att public service är styrt, är för politiskt korrekt, är onödigt, sprider osanningar, gör fel saker eller är en orättvis konkurrens gentemot andra medier då verksamheten finansieras med samhällsmedel.
Jag har nu varit ordförande för Ålands radio och tv, Ålands public service sedan förra valet. Jag fick uppdraget av den moderata ministern Mika Nordberg. Det har varit ett utmanande uppdrag med många svåra och spännande frågor, men jag tycker att vi idag jobbat bra tillsammans i styrelsen och har en bra relation till redaktion och personal. För den som inte vet så är redaktionen helt självständig i alla journalistiska val och anställningar av personal, det har vi i styrelsen inget med att göra, vilket är en viktig princip. Vi anställer dock redaktionschefen, liksom övriga chefspositioner.
Det finns de som menar att man borde privatisera Ålands radio och tv, men det går emot hela grundprincipen och värdet med public service. Den bärande idén är att verksamheten ska finansieras med samhällsmedel, vara självständig, att innehållet inte ska påverkas av vare sig kommersiella eller offentliga intressen och ska vara i allmänhetens tjänst. Public service ska vara oberoende i förhållande till politiska, religiösa och ekonomiska intressen. Dessutom ska den vara opartisk och värna om demokratin och mångfalden i samhället.
Är man missnöjd med ett inslag som sänts i Ålands radio och tv, t ex anser att de inte följt reglerna vad det gäller opartiskhet så ska man anmäla till programnämnden som är ett fristående organ, tillsatt av Ålands landskapsregering. De har till uppgift att granska alla som på Åland har tillstånd för radio och tv-sändningar. Anmälan till programnämnden görs via landskapsregeringens registratur. Har man annan kritik så ska man kontakta redaktionschef, vd, eller någon i styrelsen.
Ålands radio och tv kommer inom kort släppa en handbok med riktlinjer för arbetsmetoder och publicistiska värderingar. Målgruppen är utöver personalen, politiker, skolor och allmänhet. En kritik som framförs är att Ålands Radio borde göra mindre av program med lek, lyssnarkontakter, musik och allmänt snack och att det borde vara mer kritiskt granskande och grävande. Det är en balansgång utifrån resurser och att vara en lokalradio som lyssnas på av många. Men jag, styrelsen och ledningen håller med. Vi behöver mer av det granskande och grävande i Ålands radio och tv och vi är just nu inne i ett intensivt utvecklingsarbete där allt mer fokus kommer att läggas på granskande journalistik samt dokumentärt berättande. Samtidigt så är det viktigt att Ålands radio och tv inte bara erbjuder några granskande reportage per vecka, utan även fortsättningsvis lyfter fram mjukare aktualiteter då det också är en del av de som händer i vårt samhälle. Viktigt är också att ha direktkontakt med lyssnare och samhällsmedborgare på olika sätt. Utöver detta har Ålands Radio ett viktigt uppdrag att informera vid olika former av kriser, den delen av verksamheten ser vi också över för att se till att bolaget kan upprätthålla den nivå som ägaren anser rimlig.
Jag menar att det är mycket viktigt att det finns ett public service-bolag på Åland som har ordentligt med resurser och jag menar att de absolut inte får blir mindre pengar än vad dagen system ger när vi på Åland går över till en mediaavgift av skattenatur, något som blir mer rättvist än de licenssystem vi har idag.
Jag menar också att Public Service är oerhört viktigt med tanke på alla de alternativa "nyhetskällor" som finns idag men också med den ägarkoncentrationer som övrig media har på Åland och som man kan se också på andra ställen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar