måndag 29 juli 2019

Klimatförändringar och hållbarhet


Det finns de som inte tror på att klimatet förändras och deras belägg för det är vädret! Väder är t ex temperaturen och om solen skiner på en speciell plats. Global uppvärmning handlar om medelvärdet av uppvärmningen av hela jordklotet t ex medeltemperaturen eller havsnivån över tid på hela planeten. Det finns inget vetenskapligt som kommit fram som har omkullkastat teorierna kring klimatförändringarna och idag har vi klimatförändringar i form av t ex tropiska cykloner, korallrev som bleks och isar som smälter. De kan debatteras hur länge som helst om vi riskerar en miljökatastrof inom några år eller 500 år. Oavsett vilket råder det ingen tvekan om att vi lever över jordens resurser. Det kräver stora åtgärder som vi måste hantera och det är bråttom. Klimatförnekarna är antingen förledda, har andra syften än mänsklighetens, naturens och djurens bästa eller har en idé om att det är ett friskhetstecken att gå emot vad de kallar det PK (det politiskt korrekta). Ett märkligt begrepp som verkar vanligast använt när man inte vill ha en förändring av det egna förhållningssättet, sättet att vara eller göra, när man vill vara kvar i sin egen bekvämlighet. Eller om man som företagare riskerar att göra stora ekonomiska förluster. Det handlar om trygghet, pengar och makt. Hur kan annars Greta Thunberg väcka så mycket ilska? Greta som bara återberättar en samlad forskarkårs budskap.
Vad ska vid göra?
Jag tror att det är viktigt att varje enskild person gör aktiva val. T ex minskar flygandet och onödiga energikrävande transporter, minskar på konsumtionen och äter mindre kött. För även om det kanske kan kännas litet och obetydligt för hela bilden, bidrar det till att ställa om samhället när näringslivet, myndigheter och beslutsfattare förstår och att det behövs alternativa transportmedel och att vi inte vill ha onödig "slit och släng" konsumtion. Jag tror på att det är viktigt att vara en förebild genom sina egna val och sin egen omställning och jag tror att samarbeta med fler som vill agera för klimatet är viktigt. "Rädda världen" kan man inte göra själv, det kräver att många människor gör förändringarna som behövs. Därför är jag t ex väldigt glad över Bärkraftsarbetet som landskapsregeringen med miljöminister Camilla Gunell i spetsen drivit på och skapat förutsättningar för. Vi måste ställa krav på alla delar i samhället. Näringslivet måste ta fram nya affärsmodeller, där man inte är beroende av fossilt bränsle och hur de utvecklar och paketerar sina produkter. Det borde t ex  garantera att det inte ägnar sig åt planerat åldrande av produkter för att göra dem oanvändbara och öka behovet av att köpa nytt. 
Bland det vikigaste är vilka politiker vi väljer. Här krävs engagerade, envisa och modiga personer som sätter människor, djur och natur främst. Här krävs politiker och partier med nätverk, kontakter och sammanhang som gör att de kan påverka på många håll och plan.
Det krävs kunskap och nya kompetenser för att lösa våra mänskliga behov på nya sätt. Det behövs aktioner och kampanjer, men man ska inte vara naiv och tro att en enstaka aktion gör skillnad, men dom är viktiga eftersom dom bidrar till den förändring som behövs. Här kan jag se att t ex Ungdomens miljörörelse på Åland (UMÅ), men också Ålands Natur och Miljö och Emmaus är viktiga krafter.
Genom dina val ställer du krav och förändrar marknaden och genom att berätta och diskutera med vänner och bekanta får vi fler och fler att fatta beslut om att ställa om och göra mer hållbara val. Det är när vi går samman det händer saker.
Dessutom är kanske det viktigaste att välja och stötta de politiker som verkar för en långsiktigt hållbar förändring så att dessa vågar fatta obekväma beslut. De politiker som inte ser att en ordentlig förändring behövs och/eller för fram enkla snabba lösningar för att ta enkla poänger måste ges så litet utrymme som möjligt eller inte alls få plats i de beslutande organen. 
Utöver mitt lokala engagemang kommer jag att arbeta för att Åland ska trycka för att vårt statsöverhuvud Antti Rinne och om möjligt Nordiska Rådet ska driver frågan om att ecocide tas upp i FN, alltså att kriminalisera förstörelse av vår livsmiljöer. Ecocide togs för första gången upp av Olof Palme i samband med en FN-konferens i Stockholm 1972 och togs sedan upp 1990-talet i FN. Det var då nära att bli inskrivet tillsammans med folkmord och andra brott mot mänskligheten, men flera länder försvarade sin ekonomiska intressen genom att lägga in sina veton. Det är nu en annan tid och skulle ecocide-frågan återigen hamna i FN är möjligheten att lämna in veto borttagen, nu krävs istället 2/3-majoritet.

Inga kommentarer: