onsdag 1 juli 2015

Funderingar kring flyktingmottagande på Åland

Inspirerade av en tråd på FB tog jag mig tid att försöka svara utifrån vad jag vet och tycker om flyktingmottagning och landskapets ekonomi. Svaret blev sen också ett blogginlägg nedan med mina funderingar kring frågan.

Flyktingmottagning är en liten del av den invandring vi har till Åland, Ålands befolkning består idag till 30% av inflyttade och över 80 nationaliteter finns representerade, något som jag är övertygad om är en av nycklarna till att det trots den Europeiska krisen går såpass bra för Åland.
Mångfald och kontaktnät världen över berikar och utvecklar ett samhälle, det tycker jag att vi ser också på Kumlinge, det är mixen av oss som flyttat hit och ni som vuxit upp här som gör Kumlinge så bra att leva i.

Man kan konstatera att Åland till skillnad från nästan alla andra länder inte har lån, vilket brukar vara det vanliga att regeringar tar när de ekonomiska kriserna som hör kapitalismen till kommer. Då investerar man för att ta sig ur krisen. Talet om att landskapets kassa är tom både stämmer och inte stämmer ur ett nationalekonomisk perspektiv. Att de pengar som kommer in inte skulle räcka till den grundläggande tryggheten för de som bor på Åland är snarare en fördelningspolitisk fråga än att det inte skulle finnas pengar, och ja de är möjligt för Åland att ta in egen skatt så också det instrumentet finns.

Vad det gäller flyktingmottagning så fungerar det som så att en kommun får ett rätt rejält bidrag från finska staten för att ordna det, det berör alltså inte landskapets pengar, men indirekt kommunens, då vi ju får fler invånare som både kostar och tillför pengar. Tanken är att kommunen ska kompensera för de merkostnader som det medför att ta emot en familj på flykt jämfört med en annan invandrare.

Jag tror att Kumlinge t ex skulle må bra av att ta emot en eller två flyktingfamiljer med barn, vi har en bra gemenskap och infrastruktur för att ta emot folk, det som gör att jag inte drivit frågan är att vi är så små så att det blir svårt att handlägga det hela, de skulle behövas ett gemensamt kommunförbund för det så kunde vi sen ta hand om det praktiska. Vi skulle sen heller inte kunna ta emot flyktingar som behöver nära till sjukvård pga av skador, då vi som bor här vet hur tungt de blir med resandet.

Frågan om hur ska de hitta jobb är ju svår, men jobb utvecklas ju av människor och det har i alla tider visat sig att där det finns människor och utrymme för idéer så utvecklas nya nischer och arbetsmöjligheter, och jag tror att inflyttade av olika slag har goda förutsättningar att utveckla nya möjligheter tillsammans med oss som redan bor här. Sen kommer det ju förstås vara så att en hel del flyktingar flyttar iväg när de inte längre har flyktingstatus, det kan vara för arbetsmöjligheter, släktingar, vänner eller att de söker något annat, men så är det ju för oss alla, att vi kan välja att flytta till andra ställen. Utöver det så är flyktingar ofta starka, drivkraftiga människor, som kommer från länder med traditioner där det egna företagandet är den huvudsakliga försörjningen, så utöver att vi ger några människor nya möjligheter till ett värdigt liv, så är de allra flesta fallen också tillskott för en bygd. 

Men visst kan det blir problematiskt, flyktinggruppen en skörare grupp en t ex arbetskraftinvandrare och oss andra. Det är en grupp som bär med sig svåra upplevelser och några av dem blir stärkta av det, andra får kämpa med det hela livet. Det vet vi ju inte på förhand. Men ett bra mottagande och vår trygga miljö kan säkert vara en bra grund, sen beror det ju på, både Kumlinge och Åland kan ju vara för ensligt om man tidigare bott i en stor stad eller så är det just skillnaden eller att man själv kommer från landet som gör att man trivs här.   

Inga kommentarer: