söndag 5 juli 2015

Vi måste motarbeta vardagsrasismen, de är allas ansvar!

Efter senaste dagarnas upplevelser av kränkande vardagsrasism av en ung vän med mörkare hudfärg än vad jag har så står det klart att vi måste öka tempot i medvetandegörandet om hur diskriminering och kränkningar pga utseende, bakgrund och hudfärg tar sig uttryck. Det verkar också som att dessa företeelser har ökat, antagligen pga av det starka vi och dom tänkandet som Sannfinländare, Sverige Demokrater och andra rörelser i Europa har etablerat.
Vi borde ha en nollvision där alla vi som tillhör normen direkt reagerar när någon i vår närhet utsätts. Ingen ska behöva få frågan vilken ras tillhör du, var kommer du ifrån eller vad betyder ditt namn, där den som frågar i bakgrunden har ett minimerande, nedlåtande eller kränkande syfte. 
Man måste förstås skilja på när det är en ärligt intresserad och nyfiken fråga och när det är en medveten eller omedveten kränkning, men de känner den utsatta och är den som utsätts har tolkningsföreträde. Det är inte den som utsätts som ska behöva agera utan alla vi andra; arbetskamraten, chefer, vänner, eller den som bara hör och ser vad som händer. Oftast är det dock så att vi tystnar när de är öppet rasistiska åsikterna kommer fram, vi skäms för situationen och tystnar, eller när någon i mer oförstånd säger något förminskande blir vi överrumplade och vet inte vad vi ska säga. De gäller ofta både den utsatta och omgivningen. 
Folk som medvetet eller omedvetet använder härskartekniker och/eller kränker, skapar en arena av tolkningsföreträde. Läget kräver att vi alla måste vara beredda och måste agera. Det måste vi träna på.
Så när din gäst, turist, granne eller någon på gatan kränker; var beredd. Ge svar på tal.
Exempel:
När någon frågar eller säger :
Var kommer ditt namn ifrån? Svar: De skulle du inte fråga om jag hette Göran eller Karin? Vi känner inte varandra jag frågar inte dig om personliga saker. När du frågar är det ett sätt att markera att jag inte tillhör normen.
Var kommer du/hen ifrån? Svar: hemifrån, jag förstår att du frågar pga av hudfärgen, för du skulle förmodligen inte fråga en så närgången fråga till mig/min kollega som är mer vit i skinnet. Jag hoppas att du förstår att din fråga blir en del i att markera att det normala är att ha en ljusare hudfärg.
Vilket ursprung/ras har du? Varför frågar du det? Att ställa en sådan fråga till en människa du inte känner är kränkande och inte acceptabelt beteende. Om du är rasist så får du hålla inne med de åsikterna, här accepterar vi inte kränkande behandling. 
Det vet man väl hur sådana är (med syftning på någon från ett annat land)? Svar: Hur menar du då, menar du att personligheten beror på hudfärg eller var man är född? Vad bygger du det på?

Utöver det vill jag ställa följande frågor till alla partier som ställer upp i valet.

Hur ser ni i ert parti på rasism och antirasism?
Problem med rasism ökar i vardagen, hur ska ni göra för att skolor, lärare, skolledning, arbetsplatser, chefer och andra har verktyg att bemöta och förebygga rasistiska åsikter och uttryck, om ni har makten i nästa mandatperiod?
Hur kommer ni i ert parti arbeta för att stötta och underlätta ungdomar och tredje sektorns engagemang i sådana här frågor?

Inga kommentarer: